FILM Under sanden producerades genom ett tyskt och danskt samarbete och beskriver levnadsödet för de unga tyska krigsfångar efter andra världskriget som tvingades desarmera minor i Danmark.

Under sanden (Land of Mine) från 2015 utspelar sig strax efter andra världskriget. Tyska soldater som numera är krigsfångar i Danmark tvingas att röja minor på den danska västkusten som skulle förhindra en möjlig allierad invasion under kriget. Dessa krigsfångar bestod av flera unga tonårssoldater och de utsattes för krigsbrott när de som fångar tvingades röja minorna. Enligt filmen själv så röjde 2 000 tyska krigsfångar minorna, hälften av dem dog eller blev svårt skadade under processen.

Carl Leopold Rasmussen är den danska sergeanten som får en grupp unga krigsfångar som skall desarmera 45 000 minor på en strand. Han hyser ett stort hat mot de unga tyskarna och är likgiltig till att de sprängs i luften på stranden. Men filmens dramaturgi är ganska förutsägbar, vilket gör att jag ogärna vill gå in på detaljer då det kommer avslöja för mycket av berättelsen. Rasmussen börjar över tid hysa mer tillgivna känslor till tonårsmännen tills han personligen drabbas i en olycka.

Rollerna är därför också för en gångs skull omvända. De illvilliga karaktärerna som utför sadistiska åtgärder mot de unga tyska krigsfångarna är britterna och danskarna, inte tyskarna som i så många andra judiska Hollywood-filmer.

Filmen lyfts upp av ett snabbt berättartempo som gör att den inte blir långtråkig och det som verkligen står ut är skådespeleriet som gör att filmen känns verklighetstrogen. Framförallt utmärker sig vissa av de unga tyska skådespelarna som porträtterar de unga soldaterna. Filmen är ibland väldigt grafisk med vad som hände med vissa av minröjarna.

Filmen nominerades till en Oscar för bästa utländska film.