UNDERSÖKNING Över trettio procent av Nordfronts läsare säger att mer än trettio procent av inkomsten går till livsmedel. Det visar Veckans fråga, där en tydlig majoritet uppger att matutgifterna är en tung post i hushållsekonomin.

En majoritet av Nordfronts läsare uppger att en stor del av inkomsten går till livsmedel. Enligt de som svarade på Veckans fråga uppgav drygt trettio procent att de lägger mer än trettio procent av sin inkomst på mat. Nästan lika många uppgav att de lägger mellan elva och trettio procent.

Endast ett fåtal – omkring 8 procent – uppgav att de lägger mindre än 10 procent på livsmedel, medan 4 procent svarade att de inte själva betalar för maten. Drygt 11 procent visste inte hur stor del av inkomsten som går till livsmedel.

Såhär såg Veckans fråga ut:

Trots protester och bojkotter fortsätter matvarubutikerna att höja priserna på livsmedel med hänvisning till inflation och internationell politik. Priserna började öka kraftigt redan 2022, då SCB larmade om den värsta prisökningen på livsmedel på decennier. Sedan dess har ökningen fortsatt med flera procent årligen. För en familj med två tonårsbarn har matkassarna blivit över 3 000 kronor dyrare i månaden på bara tre år.

Inflationen har lett till att allt fler har svårt att få ekonomin att gå ihop. Runt 700 000 svenskar lever i materiell och social fattigdom, enligt aktuell statistik från SCB. På bara ett år har gruppen ökat med över 100 000 personer. Värst drabbade är ensamstående föräldrar, där åtta av tio är stressade över sin ekonomiska situation. Var femte av dessa har avstått medicin av ekonomiska skäl och 40 procent har behövt låna pengar till levnadskostnader under det senaste året.

I veckan ledde en varning om en ordentlig höjning av kaffepriserna till att konsumenter började hamstra så många kaffepaket att hyllorna stod tomma i många butiker. När USA:s president Donald Trump nu inlett ett handelskrig med övriga världen hävdar experter att fortsatt hög inflation är att vänta.

Enligt Konsumentverket ska maten kosta cirka 3 900 kronor per person och månad, så länge all mat tillagas hemma. För en familj på två vuxna och två barn kan maten kosta uppemot 12 000 kronor per månad. Detta kan vara mycket eller lite pengar beroende på ens inkomst. Hur mycket av din inkomst lägger du på livsmedel? Diskutera gärna i Nordfronts fristående chattgrupp på Telegram.

Hur stor del av din inkomst läggs på livsmedel?

  • Mer än 30 % (32,06%, 327 röster)
  • 21–30 % (22,65%, 231 röster)
  • 11–20 % (22,16%, 226 röster)
  • Jag vet inte (11,57%, 118 röster)
  • 0–10 % (7,55%, 77 röster)
  • Jag betalar inte själv för livsmedel (4,02%, 41 röster)
  • Totalt 1020 röster.

Frågan avslutades 2025-04-13. Det går inte längre att rösta.