SPORT Den unge ryssen Artyom Severyukhin blev Europamästare i Karting. Detta firade han med att göra en så kallad ”Hitler-hälsning”.

Under dagen har det hållits Europamästerskap i Karting, i portugisiska Portimão. Segraren i finalen blev den ryske föraren Artyom Severyukhin, som på grund av sanktionerna mot Ryssland tävlade under italiensk licens.

Den stora snackisen, ”skandalen” som den kallas i svensk media, var vad 16-åringen gjorde under prisceremonin. Under prisutdelningen hälsar den unge Europamästaren sina kamrater med en så kallad ”Hitlerhälsning”.

Stängs av och utreds av förbundet

Det internationella kartingförbundet (FIA) meddelar att man har startat en utredning av händelsen och det svenska laget som Severyukhin har samarbetat med, Ward Racing, stänger av honom.

— Vi kommer avbryta vårt samarbete med den här personen omgående. Och jag skulle inte bli förvånad om Fia stänger av honom på livstid, kommenterar grundaren Joakim Ward till Expressen.

—  Hela vårt team, som innehåller människor från en massa olika länder, är fullständigt emot det som har hänt. Det är fruktansvärt. Vi är oerhört skamfulla över den här tragiska händelsen, beklagar sig Ward.

Severyukhin tävlar egentligen för ett ryskt lag som tidigare har haft samarbeten med det svenska laget, därför har ryssen bott i det svenska kartingstallet under mästerskapet.

— Vi har aldrig tidigare sett tecken på sån här dårskap hos honom. Han är från Ryssland, men det spelar ju egentligen ingen roll var han kommer ifrån. Det här horribla agerandet är oacceptabelt vilken nationalitet du än har. För tillfället har vi tre familjer från Ukraina som reser med oss, som vi tar hand om eftersom de inte har något hem att bo i, säger Ward och fortsätter:

—  Att vi nu sammankopplas med denna fruktansvärda gest.. det gör oss förtvivlade. Vi försöker göra allt vi kan för att hjälpa de som är på andra sidan. Att de ska ha tak över huvudet och mat på bordet. I stället blir det så här.. ett sånt jävla bakslag.

Severyukhin berättar själv om händelsen att han ”bara skojade med sina kompisar”.

Förbud mot nationella gester

Vidare beskrivs att alla ryska förare som har tävlat under italiensk licens har behövt skriva på ett kontrakt där de intygar att inte utföra ”nationalistiska gester eller uttalanden”.

Även Anna Nordkvist, generalsekreterare för det svenska bilsportförbundet, fördömer den ryske förarens segergest, som hon beskriver som ”hets mot folkgrupp”.