USA. Unga och medelålders patienter dör av stroke på sjukhus i USA. Gemensamt för dem är att de är sjuka i Covid-19.

Nu larmar sjukhus i USA om att unga coronasjuka dör i stroke, enligt en rapport som Washington Post tagit del av. Rapporten menar att yngre patienter klarar av andningsbesvären men istället drabbas av stroke.

I det största sjukhuset i New York, Mount sinai-sjukhuset i Queens, tar man upp fem fallstudier, från den 23 mars till den 7 april, med patienter i åldrarna 33, 37, 39, 44 och 49 år. En av dem har avlidit, tre vårdas fortfarande och en femte har släppts för rehabilitering. Bara en av dem, en 33-årig kvinna, kan tala.

Neuroradiologen Eytan Raz tror att fallen av stroke orsakas av de små blodkroppar som man upptäckt att corona orsakar i hela kroppen. Proppar nära hjärtat kan orsaka hjärtinfarkter – vilket också är vanligt bland coronasjuka – och rör det sig mot hjärnan kan man få stroke.

– De överlever lungproblemen, men sedan utvecklar de andra besvär i stället, säger han till Washington Post.

Snittåldern för dem som drabbas av den dödliga formen av stroke är 74 år. Här har patienterna varit i snitt 15 år yngre än övriga strokepatienter och de har i de allra flesta fall varit utan riskfaktorer.

– Statistiskt sett var det här människor som löpte minst risk att drabbas av stroke, säger forskaren J Mocco.

Det är inte bara Mount sinai-sjukhuset i New York som visar på att yngre och friska patienter får stroke. Vid Thomas Jefferson University Hospitals i Philadelphia och NYU Langone i New York har 40 procent av deras strokepatienter med corona under 50 år haft få eller inga riskfaktorer.

Än så länge saknas någon hård data kring kopplingen mellan corona och stroke. Det finns en rapport från Wuhan i Kina där man också noterat kopplingen, men i det fallet ska det mer röra sig om ”kvalificerade gissningar”. Rapporten från sjukhusen i USA kommer att publiceras i New England Journal of Medicine nästa vecka och ska innehålla ny information om vad viruset gör mot kroppen.


  • Publicerad:
    2020-04-25 12:15