UTRIKES. Ungern har i dagarna förbjudit människor att juridiskt ändra sitt kön. Vänsterliberala Amnesty beklagar sig och uttalar sig att beslutet gör att Ungern går tillbaka till medeltiden.

I Ungerns parlament under tisdagen vann regeringen med en bred majoritet i omröstningen av inte tillåta människor att ändra sitt juridiska kön. Amnesty, det europeiska parlamentet och EU-kommissionären med inriktning mot mänskliga rättigheter kritiserar nu Ungern för deras demokratiska beslut. De hävdar att den ungerska lagen bryter mot konstitutionen. Den ungerska regeringen förklarade sig i ett mejl till CNN att lagen inte hindrar människor från att leva såsom de vill. Ungern tillåter i dagsläget samkönade par att ingå i partnerskap men de får inte gifta sig i traditionell mening.

Tidningen Nya Tider skriver om att Ungern den 5 maj röstade i deras parlament nej till Istanbulkonvention från Europarådet som handlade om kvinnovåld. Anledningen till att Ungern röstade ned konventionen var att författarna hade skrivit in ordet ”genus” vilket betydde ”socialt konstruerade roller, beteenden, aktiviteter och attribut som ett givet samhälle anser passande för kvinnor och män”. I den framröstade ungerska grundlagen står det att det bara finns två biologiska kön. Vilket gör att konventionen går emot den ungerska grundlagen.

Konventionens författare försöker även bredda asylbegreppet då varje land som ratificerade konventionen skulle förpliktiga sig att ge asyl till kvinnor som utsattes för våld. Det skulle de facto göra att muslimska kvinnor skulle kunna söka asyl och beviljas då muslimernas hela bok Koranen ger mannen rätt att slå sin hustru.


  • Publicerad:
    2020-05-21 14:55