FOTBOLL. Västeuropeiska fotbollslag har sedan en tid inlett sina matcher med att knäfalla i vördnad för svart makt-rörelsen. Men detta kommer varken Ungern eller Kroatiens landslag att göra under sommarens fotbolls-EM.

Ungerns landslag i fotboll 2011. Foto: Roger Gorączniak, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons.

Sedan afroamerikanen George Floyds död och de följande BLM-kravallerna i framförallt USA har flera fotbollslag i Europa valt att inleda sina matcher med att knäfalla, en symbolisk handling som syftar till vördnad inför svart makt-rörelsen.

Under EM kommer exempelvis det engelska landslaget att göra detta inför varje match. Men i Östeuropa tycks man inte vara lika imponerade av svart makt.

När Ungern mötte Irland på hemmaplan nyligen valde det irländska laget att falla på knä, varpå de blev utbuade av de ungerska fansen på plats i Szusza Ferenc Stadium i Budapest.

Det irländska landslagets representanter blev kränkta över välkomnandet och landslagstränaren Stephen Kenny beskrev det hela som ”obegripligt” och att detta kommer att ”skada Ungerns relation med EU”.

Men Ungerns premiärminister Viktor Orban försvarar de ungerska fansen och beskriver det irländska landslagets agerande i Budapest som en ren provokation.

— Om du är gäst i ett land måste du försöka förstå kulturen och inte provocera den. Vi kan endast se denna gest utifrån vår kulturella synpunkt som något obegripligt, som en provokation, menar Orban.

— Fansen reagerade såsom provocerade vanligtvis reagerar på provokationer. De väljer inte alltid den elegantaste reaktionen men vi måste förstå deras anledning. Jag håller med fansen, fortsätter han.

Enligt Orban är det också helt otänkbart för ungerska män i allmänhet och Ungerns landslag i synnerhet att knäböja.

— Vi förväntar oss inte att det ungerska landslaget faller ner på knä, utan att de kämpar och vinner. Och ifall de misslyckas – att de gör detta stående, menar Orban.

— Ungerska män knäfaller endast inför Gud, fosterland och inför sina älskade när de friar, konstaterar premiärministern vidare.

Förbjuder politiska ställningstaganden – men inte alla
Inför sin premiärmatch mot England har även det kroatiska landslaget aviserat att man inte tänker knäfalla under matchens inledning. Detta eftersom det engelska landslaget uttryckt att man tänker göra det, trots att man likt Irland nyligen blev utbuade av fans i både Rumänien och Österrike för samma beteende.

Kroatien har inte velat kommentera beslutet utan hänvisar endast till att UEFA och FIFA:s regler förbjuder politiska budskap på fotbollsplanen.

UEFA har trots detta inte uttryckt några synpunkter på ställningstaganden för BLM under internationella eller nationella fotbollsmatcher. Inte heller har man haft synpunkter på att Ukrainas landslag har en karta över Ukraina på sina matchtröjor där även Krimhalvön ingår, trots att Ryssland, som Krim numera tillhör, har protesterat högljutt.

Ukraina visar upp sina nya landslagströjor i en reklamfilm. Skärmbild: Facebook.

Däremot har man tvingat Ukraina att modifiera sin slogan ”Slava Ukraini! Heroiam slava!” [”Ära till Ukraina! Ära till hjältarna!”] då man menar att det är ett politiskt ställningstagande att hylla sitt lands hjältar.

 


  • Publicerad:
    2021-06-12 14:34