NATOKRISEN Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto kommenterade den svenska regeringens hantering av Paludans koranbränning i samband med att Turkiets utrikesminister besökte Budapest. Enligt Szijjarto är hela fadäsen ”rent korkad”.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto tog under tisdagen emot Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i Budapest. Under en gemensam pressträff kommenterade Szijjarto Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm, som retat upp turkarna så illa att de satt stopp för den svenska Nato-ansökan.

Enligt Szijjarto har svenska politiker och myndigheters hantering av frågan varit ”rent korkad”, skriver RT.

— Som kristen och katolik måste jag säga att eldandet av en annan religions heliga bok är en oacceptabel handling. Att påstå att eldandet av en helig bok bara är en del av yttrandefriheten är rent utsagt korkat, sa utrikesministern.

Szijjarto tillade också att Ungern inte kommer att försöka påverka Turkiets beslut om det eventuella svenska Nato-medlemskapet och passade samtidigt på att ge de svenska politikerna en känga.

— Jag försöker aldrig förmå en utländsk regering att göra något som inte angår mig. Kanske borde de [svenska politikerna] börja agera annorlunda om de vill säkra Ankaras stöd.