ARKEOLOGI På en byggplats i Trollhättan hittade man en halsring i guld som man trodde var 2000 år gammal. Länsstyrelsen delade det unika fyndet med pressen, men det visade sig att de blivit lurade.

Företaget GKN Areospace höll på med ett schaktningsarbete i Trollhättan när man på ungefär två meters djup såg ett föremål i leran och sanden. Personalen lämnade in fyndet till Länsstyrelsen Västra Götaland som med stor glädje berättade för pressen att man hittat en halsring i guld på nästan ett kilo som var 2000 år gammal.

– Det här är ett mycket unikt och värdefullt fornfynd. Varken jag eller mina kollegor har upplevt något liknande, säger Niklas Ytterberg, antikvarie på Länsstyrelsen.

Men glädjen blev kortvarig för idag gjorde man en teknisk analys som kallas xrf-mätning tillsammans med Göteborgs universitet. Genom att använda röntgenstrålning så kan man ta reda på vilka grundämnen som ett material består av. Undersökningen visade att smycket inte alls är av guld utan mest består av järn med en viss del zink och koppar. Fyndet har därför inte det ekonomiska och kulturhistoriska värde som man först trodde.

— Vi gjorde en kvalificerad bedömning med hjälp av sakkunniga, men borde inväntat den tekniska analysen innan vi klassade halsringen som ett fornfynd, säger Mats Hernklint som är chef på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet.