Heikki Klemetti – Oi, kallis Suomenmaa
2024-12-06 20:00
INRIKES. Ledarskribenten Ivar Arpi beskriver en orwelliansk process vid Uppsala universitet mot en lärare som besvarade en elevs fråga om hur man kan söka om rasfrågor i gamla arkiv
Universitetslektor Inga-Lill Aronsson undervisar på Masterprogrammet ABM (Arkiv-, biblioteks- och informations-, musei- och kulturarvsvetenskap) vid Uppsala universitet. Den konservativa debattören Ivar Arpi berättar i sin ledare att Aronsson mot slutet av en kurs var med i en paneldiskussion där lärare och elever deltog. Beskrivningen nedan av händelserna vid och efter denna paneldiskussion återger hädanefter, om inte annat anges, Arpis beskrivning.
En elev ska ha frågat hur man kan hitta information om rasfrågor i äldre arkiv. Aronsson svarade då att man måste använda ord som idag anses som olämpliga, till exempel ordet ”neger”.
Fyra studenter som deltog i paneldiskussionen, en av dem ledamot för Vänsterns studentförbund i kåren på Stockholms universitet, ska efter detta ha skrivit ett mejl till institutionen. Där kritiserade de att läraren hade använt ordet ”neger”. De skrev: ”Ordet saknade relevans i sammanhanget” samt ”I och med att Inga-Lill varken är svart eller rasifierad har hon faktiskt ingen som helst rättighet att använda ordet.” Inga av anmälarna påtalar i mejlet att de själva skulle vara ”rasifierade” men de hävdar att en rasifierad kunde ha tagit illa upp av nämnandet av ordet.
Aronsson ska ha kallats till ett möte där prefekten och ställföreträdande prefekten på hennes institutionen fanns med samt ett fackombud och Uppsala universitets ”likavillkorsspecialist” Hooshang Bazrafshan. Om den senare förtäljer Arpi att han ”täljer guld vid sidan genom sin konsultfirma Mångfaldighetscentrum.” Likavillkorsspecialisten ska ha fört talan och man tvingade läraren att förkasta sitt agerande vid mötet. Hon uppmanades även av Bazrafshan att aldrig någonsin göra om det, vilket hon också lovade.
Arpi påtalar det ironiska i att ”likavillkorsspecialisten” Bazrafshan själv uttalade själv ordet ”hora” som ett exempel på förbjudna ord i radioprogrammet Studio Ett (2020-02-26) utan att någonsin ha förklarat hur ett sådant citerande kunde vara tillåtet för just honom men ingen annan.
Arpi hävdar vidare i artikeln att man på skolans rektorsblogg ljuger och när man påstår att man inte givit Aronsson någon reprimand. Det ska nämligen finnas ett underskrivet protokoll som beskriver hur man efter genomförd utredning tillrättavisat Aronsson samt att Bazrafshan var den som förde talan.
Arpi beklagar att ”normstyrningen” i samhället ”skapar småpoliser” som ”får för mycket makt”. På den sociologiska institutionen får man inte längre säga ”exotisk frukt”, då det anses ge uttryck för en enfaldig eurocentrisk världsbild.
Arpi konstaterar slutligen uppgivet att Inga-Lill Aronsson inte var välkommen att delta i den diskussion om yttrandefrihet på akademin, som man höll på rektorsseminariet efter händelserna, publiken vid seminariet ”uttryckte mer sympati för läraren än av vad rektor och byråkrater vid Uppsala universitet har gjort”.
Källa:
Orden du inte får säga på Uppsala universitet