PROPAGANDA. Med lite mer än en vecka kvar till det svenska riksdagsvalet släppte statliga SVT ett propagandainslag om den svenska alternativhögern.

Ikväll sände Uppdrag Granskning en av sina svagaste granskningar någonsin. Programmet som handlade om Nordisk alternativhöger inleds propagandistiskt genom väl valda bilder från Charlottesville i USA där SVT framställer det som att det var nationalisterna som var våldsamma. Detta trots att huvudansvaret för våldsamheterna i Charlottesville uppenbarligen ligger hos de vänsterextremister som försökte stoppa nationalisternas tillståndsgivna demonstration.

Uppdrag Granskning försöker också väldigt plumpt att smeta Heather Heyers död på Richard Spencer och i förlängningen även alternativhögern i Sverige. För att maximera den känslomässiga effekten intervjuas Heyers moder och SVT nämner triumfatoriskt att Spencer med flera nationalister varit utsatta för en absurd och orättvis juridisk process efter Charlottesville. Att James Fields som körde bilen som träffade Heyer ännu inte dömts för något brott nämns inte av Uppdrag Granskning. Påkörningen kan alltså vara en ren olycka snarare än ett politiskt motiverat mord som man kan smeta på en politisk grupp på det sätt som SVT gör.

Den enda ”granskningen” som sker i programmet är några korta sekvenser som filmats med dold kamera av en kvinnlig infiltratör. Det som Uppdrag Granskning försöker blåsa upp som ett stort avslöjande är att en grupp okända personer under en diskussion kom fram till att det vore rätt att döma Fredrik Reinfeldt till dödsstraff för hans folkförräderi. Diskussionen ägde rum på en privat tillställning där alkohol verkar ha varit inblandat och ingen av personerna som talade pekas ut som ledande inom alternativhögern.

I övrigt sker de mest radikala uttalandena öppet från Daniel Friberg och Jonas Nilsson som frivilligt intervjuades av SVT. Nilsson säger att han är beredd att gå hur långt som helst under en diskussion om varför vissa personer inom alternativhögern strävar efter att utveckla sin våldspotential genom kampsportsträning och laglig vapenträning.

Friberg instämmer under en av sina intervjuer med att dödsstraff kan vara befogat för vissa grovt kriminella politiker och får också frågan om hur han ser på risken för ett raskrig och det faktum att vissa svenskar beväpnar sig inför ett sådant scenario.

— Tyvärr är det ju en potentiell verklighet vi står inför. Jag hoppas att så många svenskar som möjligt beväpnar sig och gör sig redo på det värsta, svarar Friberg SVT-reportern.

I inslaget nämner Uppdrag Granskning både Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen i anknytning till alternativhögern, men inga ”hemliga kopplingar” avslöjas och i grund och botten fungerar inslaget mest som ett negativt vinklat reklaminslag för alternativhögern i Sverige. Alternativhögern släppte dock tidigare idag en film i förebyggande syfte där de på egen hand beskriver sin rörelse och under kvällen sände Christoffer Dulny och Daniel Friberg en podd där de diskuterade Uppdrag Gransknings misslyckade granskning.

Källa:
Uppdrag granskning Säsong 19 – Alternativhögern i Sverige


  • Publicerad:
    2018-08-29 23:55