INVANDRING. Uppdrag Granskning granskade tidigare i veckan skäggbarnsbluffen där invandrare som ljuger om sin ålder enklare får asyl och kan frias från våldtäkter och andra grova brott då de felaktigt anses vara för unga för att få fängelse.

uppdrag granskning ålder skäggbarn

Klicka på bilden för att se inslaget på SVT Play.

Janne Josefsson och Karin Mattisson på Uppdrag Granskning har granskat åldersbluffandet bland invandrare som påstår sig vara ensamkommande flyktingbarn för att få asyl och mildare straff i Sverige när de våldtar kvinnor eller begår andra brott.

Inslaget visar bland annat hur en invandrare som verkar vara över 18 år kom undan straff efter en gruppvåldtäkt då han uppgav att han var under 15 år och därmed inte straffmyndig. SD-ledaren Jimmie Åkesson menar i en debattartikel att dessa fall kan vara vår tids värsta rättsskandal.

Vidare tas i Uppdrag Granskning upp ett fall där en ung invandrarpojke gruppvåldtogs av två andra invandrare som bodde tillsammans med honom på ett boende för ”ensamkommande flyktingbarn”, trots att våldtäktsmännen sedan visade sig vara vuxna.

Så kallade ensamkommande flyktingbarn utgör en stor del av invandringen till Sverige, men varken Migrationsverket eller de kommuner som tar emot invandrarna vill ta något ansvar för att utreda åldern på invandrarna som påstår sig vara barn och därmed skaffar sig en gräddfil med förmåner som äldre invandrare inte får.

I Uppdrag Granskning-inslaget konstateras också att barnläkarförbundet med Anders Hjern i spetsen har kämpat för att få läkare att vägra hjälpa till med åldersbestämning av invandrare då man påstår att metoderna inte är helt tillförlitliga då det finns en felmarginal. Detta har efter programmet kritiserats av många, bland annat av två medarbetare som jobbar med Uppdrag Granskning som skrivit artikeln ”Barnläkarföreningens agerande har drabbat brottsoffer”.

Veckans film

Klockan 12:00 varje söndag uppmärksammar Nordfront en film eller dokumentär av något slag. Har du förslag på en Veckans film? Kontakta då redaktionen@nordfront.se


  • Publicerad:
    2016-09-04 10:30