USA. Den nytillträdde amerikanske presidenten Joe Biden ser nu till att snabbt byta den förre presidentens inslagna kurs. En källa på Reuters uppger att Biden inom kort avser att upphäva det av Trump införda förbudet mot transpersoner inom militären.

Det blev omfattande protester bland de rättrogna när Trump förbjöd transpersoner inom militären. Enligt uppgifter kommer nu Joe Biden att ställa allt till rätta. Skärmbild: Youtube.

USA:s nytillträdde president, Joe Biden, har redan sett till att upphäva flera beslut som tillkom under den förre presidenten Donald Trump.

Direkt efter att Biden svors in utfärdade han 17 presidentordrar som bland andra handlade om att bryta den av Trump inslagna kursen gällande klimatet och invandringen. Biden har även sett till att stoppa en av Trumps åtgärder som syftade till att få ner priset på insulin.

Enligt en källa på Reuters är ett av presidentens nästa steg att se till att upphäva Trumps beslut från 2017 om att transpersoner inte får arbeta inom militären.

Enligt källan kan Biden komma att upphäva förbudet redan på måndagen. Vita huset har ännu inte kommenterat uppgiften.

Det var i juli 2017 som Trump tillkännagav att han upphävde den tidigare presidenten Baracks Obamas banbrytande beslut att tillåta transpersoner att öppet arbeta inom militären och få medicinsk vård för sitt könsbyte. De transpersoner som redan tjänstgjorde där skulle enligt förbudet tillåtas fortsätta att arbeta, medan nya öppet transsexuella rekryter stoppades.

Det finns enligt det amerikanska försvarsdepartementet runt 1,3 miljoner personer som arbetar inom militären, men det det finns inga officiella uppgifter om antalet transpersoner bland dessa.

Planen att upphäva förbudet stöds av den av Biden nyligen utsedde afrikanske försvarsministern Lloyd Austin:

— Om du är i form, är kvalificerad för arbetet och håller måttet, bör du tillåtas att arbeta och du kan förvänta dig att jag genomgående kommer att stötta detta, sa Austin under utnämningsprövningen.

 


  • Publicerad:
    2021-01-25 13:55