GLOBALISM. Direkt efter Navalnys insjuknande kom beskyllningarna om förgiftning och därefter kraven på att gasledningsprojektet Nord Stream 2 ska avbrytas. Finns det ett samband?

När den ryske oppositionspolitikern Alex Navaly blev sjuk den 20 augusti riktades omedelbart anklagelser om förgiftning mot den ryska regeringen.

Mycket snart presenterades sedan krav på att det nästan slutförda gasledningsprojektet Nord stream 2 mellan Ryssland och Tyskland omedelbart avbryts. Nu presenteras material som talar för en koppling mellan kraven och anklagelserna.

Enligt regeringsvänliga ryska röster finns ingen som helst motivbild för regeringen att förgifta ”en harmlös oppositionspolitiker med enstaka procentenheter i opinionsstöd”.

Och, resonerar man, om någon kapabel att genomföra denna operation skulle bedöma den fylla sitt syfte – vore de i så fall sannolikt att man misslyckas?

Kan det stämma – som ofta hävdas i ryska medier – att det finns en koppling mellan berättelsen om Navalnys förgiftning och kraven på ett stopp för projektet Nord Stream 2?

Hot om sanktioner
USA hotade 2019 med sanktioner mot europeiska företag som färdigställer gasledningen mellan Ust-Luga, sydväst om St Petersburg och Greifswald i nordöstra Tyskland.

På USA: s sida stod här det Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och de neokonservativa regeringarna i Polen, Storbritannien och Ukraina.

Motståndare till sanktionerna var de länder som är inblandade i projektet: Tyskland, Ryssland, Nederländerna, Frankrike. Men även Italien och Ungern tog avstånd från det amerikanska initiativet.

Efter att påståenden om Navalnys förgiftning hade börjat lanseras, ökade påtryckningarna – mest mot Tyskland – om att avsluta Nord Stream-projektet, uppger bland annat EU-kommissionens TV-kanal Euronews.

I augusti tycktes Tysklands finansminister Olaf Scholz gå USA till mötes – genom att bekosta två tyska gasterminaler, som amerikanerna skulle kunna skeppa sin gas till.

Erbjudandet verkar dock inte ha gett någon effekt – det finns redan en överkapacitet i europeiska terminaler, men amerikanerna kan inte dra fördel av den, eftersom amerikansk gasproduktion samt transport till Europa blir för dyrt – om man jämför med det ryska gaspriset.

Enligt Euronews hänvisade Europaparlamentet till en resolution, där Ryssland förebrås för Navalny-affären – när man återupptog en tidigare begäran om att Nordstream 2 ska stoppas.

Nu eller aldrig
Gasledningen Nord Stream 2 är till 96 procent färdigbyggd. Ganska snart kan det därför vara för sent att stoppa projektet.

Förra veckan utkrävde chefen för Polens konkurrensmyndighet UOKIK holländska Shell, ryska Gazprom, tyska E.ON, österrikiska OMV och franska Engie – företagen inblandade i projektet Nord Stream 2 – på böter till ett värde motsvarande drygt 600 miljoner kronor.

Samtidigt underkänner den polska myndigheten kontraktet, som företagen involverade i Nord Stream 2 har undertecknat.

Det kan i sammanhanget påpekas att den berörda gasledningen varken finns eller avses placeras på polsk mark, samt att inga polska företag deltar i projektet.


  • Publicerad:
    2020-10-11 11:00