UTRIKES. Efter de kraftiga explosioner som på tisdagen skakade Beirut spekuleras det i att incidenten i själva verket var en avsiktlig attack.

Två veckors undantagstillstånd har utlysts efter de båda explosionerna i Beirut. Skärmbild: Twitter.

De förödande explosioner som skakade Libanons huvudstad Beirut på tisdagen kan ha varit en avsiktlig attack.

Vid explosionerna dödades minst 135 personer och 5 000 personer skadades. Hundratals personer saknas fortfarande vilket gör att man befarar att dödssiffran kommer att stiga.

Fler än 300 000 människor har blivit hemlösa i staden som av myndigheterna förklarats för katastrofområde. Två veckors undantagstillstånd har utlysts av regeringen.

Det är ännu inte fastställt vad som orsakade explosionerna. Enligt premiärministern Hassan Diab så kommer utredningen att lägga fokus på de 2 750 ton högexplosivt ammoniumnitrat som sedan 2014 lagrades i hamnen.

Det finns dock flera teorier om att det inträffade inte är en olycka utan en avsiktlig attack.

Teori 1: Israel ligger bakom explosionen

Enligt en höginformerad källa till den israelgranskande bloggaren Richard Silverstein ska Israel ligga bakom explosionen.

Enligt källan ska målet för Israels attack ha varit ett vapenlager som den shiamuslimska antisionistiska milisgruppen Hizbollah hade i hamnen.

Den israeliska underrättelsetjänsten ska vid sin rekognosering ha ”missat” att det fanns tusentals ton explosivt ammoniumnitrat lagrat alldeles intill – eller så brydde man sig inte om det.

Vid explosionen i det förmodade vapenlagret antändes ammoniumnitraten och katastrofen var ett faktum.

Upptrappning av kriget mot Hizbollah

Silverstein menar att det inte är troligt att den israeliska underrättelsetjänsten ska ha missat att undersöka vad som fanns i närheten utan att det som hänt är ett krigsbrott av stora mått.

Enligt honom markerar attacken i Libanons huvudstad en upptrappning i det pågående kriget mot Hizbollah.

Teori 2: Attacken var en varning inför dom i specialrättegång

Enligt en annan teori kan explosionen ha varit en varning i samband med att domen faller i den specialrättegång mot de fyra män som anklagats för att ligga bakom mordet på den förra premiärministern Rafic Hariri. Hariri dödades vid ett sprängattentat år 2005.

Specialrättegången – som går under benämningen Libanontribunalen alternativt Hariritribunalen – startade år 2009 och pågår just nu i Haag i Nederländerna. Rättegången kommer att avslutas på fredag.

De fyra åtalade som alla är medlemmar av Hizbollah är inte närvarande vid rättegången som hålls ”in absentia”. Hizbollah har deklarerat att de inte kommer att utlämna personerna och vare sig myndigheterna eller utredningsteamet har lyckats hitta dem.

Vid attentatet mot Hariri dödades 22 människor då en lastbil som var fullpackad med sprängmedel detonerade i samma ögonblick som premiärministerns kortege med sex bilar passerade.

Attentatet skedde nära platsen för tisdagens explosioner

Attentatet skedde bara ett par kilometer från platsen för tisdagens kraftiga explosioner.

Sprängattentatet där Rafic Hariri dödades skedde bara ett par kilometer från platsen för de explosioner som skakade Beirut på tisdagen.

Explosionerna som alltså inträffade under de allra sista rättegångsdagarna nära platsen för sprängattentatet mot Hariri skulle enligt denna teori vara dels en allvarlig varning, men även en imponerande styrkedemonstration om vad som kan hända om inte de fyra männen frias.

Sprängmedlet Nitroprill förvarades i hamnen

Vad den bakomliggande orsaken till explosionerna än visar sig vara så har närmare 3 000 ton explosivt ammoniumnitrat förvarats på ett vårdslöst sätt i omedelbar närhet till ett lager med fyrverkerier i hamnen.

Uppgifter i sociala medier gör gällande att det handlade om 1000-kilossäckar med sprängämnet Nitroprill – tillverkat av det brasilianska bolaget Nitroprill Explosives – som beslagtogs 2014 från ett fraktskepp som inte betalat tull.


  • Publicerad:
    2020-08-06 12:30