UTRIKES. Nyligen besökte Ecuadors president Storbritannien för att delta i en konferens för rörelsehindrade. Enligt uppgifter ska han dock även ha suttit i hemliga möten med den brittiska regeringen som förhandlat fram att Ecuador ska överlämna Julian Assange i deras händer.

Julian Assange är instängd och isolerad på Ecuadors ambassad i London. Snart kan han komma att överlämnas i brittiska händer – och efter det amerikanska.

Wikileaks-grundaren Julian Assange residerar sedan 2012 på Ecuadors ambassad i London. Detta efter att ha tilldelats asyl av Ecuador, då brittiska myndigheter ville överlämna honom till Sverige där han då utreddes för misstänkta sexualbrott.

Sverige ville i sin tur inte lämna några garantier för att han inte skulle komma att överlämnas till USA, där han riskerar att avrättas eller placeras i tidsobestämd förvaring tillsammans med misstänkta terrorister för att ha avslöjat amerikanska krigsbrott under kriget mot Irak.

De suspekta brottsmisstankarna mot honom i Sverige har lagts ned sedan dess, men brittiska myndigheter har istället öppnat för att man kan komma att överlämna honom direkt till USA om han lämnar ambassaden.

I slutet av 2017 meddelade ecuadorianska myndigheter att Assange har erhållit medborgarskap i landet. Men bara månader senare valde ambassaden att ta ifrån honom Internet, och sedan dess har Assange inte kunnat kommunicera med omvärlden.

Nyligen besökte Ecuadors president Lenin Morena – som sitter i rullstol efter att ha blivit skjuten under ett rån – Storbritannien för att delta på en konferens för rörelsehindrade. Uppgifter gör dock gällande att den verkliga anledningen till besöket var att träffa representanter för den brittiska regeringen och förhandla om att överlämna Assange i deras händer.

USA ser Assange som ”terrorist” och spion i USA
Officiellt vill brittiska myndigheter ställa Assange inför rätta på grund av att han inte inställt sig i rätten för att få besked om att hans överklagan om utvisning till Sverige nekats. Istället för att inställa sig gick Assange direkt till Ecuadors ambassad för att söka asyl.

Samtidigt som Storbritannien alltså hävdar att man vill ställa honom inför rätta för denna obetydliga förseelse har man inte velat ge några garantier om att han inte kan komma att utlämnas direkt till USA. Amerikanska myndigheter har i sin tur kallat Assange för ”terrorist” och beskrivit hans gripande som en ”prioritet”. Efter en rad nya lagar – däribland Patriot Act och Patriot Act II – som instiftats efter 11 september 2001 har USA kritiserats för bristande rättssäkerhet, framförallt för personer som utpekats som ”terrorister”.

Med största sannolikhet skulle Assange dock åtalas för spionage i USA, vilket enligt federal lag gör att han likväl löper en stor risk att dömas till döden.

The Intercept skriver att president Moreno – som kallat Assange för en ”hackare” och ”bråkmakare” – redan kan ha kommit överens med Storbritannien om ett överlämnande av Assange. Enligt tidningens källa inom den ecuadorianska regeringen kan överlämnandet komma att ske inom de närmaste veckorna.

Hotar pressfriheten i USA – och hela världen
Att få Assange dömd för spionage kan dock vara lättare sagt än gjort, då ett sådant åtal i dagsläget tycks sakna grund. Man har heller inte kunnat presentera några bevis för att Wikileaks har begått dataintrång själva – eller assisterat någon annan att göra det – under insamlandet av känslig information.

Att han publicerat hemligstämplat material rådet det dock inga tvivel om. Inte heller att detta är ett brott enligt amerikansk federal lag.

Enligt 18 § 790 i USA:s kodifierade lagsamling gäller att:

Den som medvetet och med vilje kommunicerar, förser, överför eller på annat sätt tillgängliggör för en icke-auktoriserad person, eller publicerar […] hemligstämplat material av något slag […] som man kommit över genom övervakning av kommunikation […] ska dömas till böter eller fängelse i upp till tio år, eller både och.

Barack Obama-administrationen ville inledningsvis åtala Assange för att via Wikileaks ha publicerat hundratusentals hemligstämplade dokument, som bland annat bevisade en rad grymheter som USA begått under bland annat Irakkriget.

Trots att Assange uppenbart låg bakom publiceringen fick man likväl lägga ned den idén eftersom man med samma resonemanget även skulle tvingas att åtala flertalet judiskägda tidningar i USA som publicerat samma material. Istället fokuserade man på att sätta dit de källor inom myndigheterna som läckt informationen.

USA:s neokonservative utrikesminister Mike Pompeo likväl som landets justitieminister Jeff Sessions tycks dock inte ha några sådana skrupler.

Pompeo har bland annat sagt att Wikileaks är en ”icke-statlig och fientlig underrättelsetjänst som ofta går Rysslands ärenden”. Han menar även att organisationen ”låtsas som att Första tillägget [i USA:s konstitution] skyddar dem från rättvisa” och har proklamerat att ”vi inte längre kan ge Assange och hans kollegor utrymme att använda yttrandefrihets-värderingar mot oss”.


USA:s utrikesminister Mike Pompeo raljerar om Julian Assange och Wikileaks.

Justitieminister Sessions har också sagt att man vill gå ännu hårdare åt visselblåsarna, men även åtala journalister och publicister som publicerar hemligstämplat material.

Ett eventuellt amerikanskt åtal mot Assange är inte bara ett hot mot Assange själv, det skulle innebära att pressfriheten i USA hamna på tunn is. Det vore förvisso intressant att se självständiga federala åklagare väcka åtal mot representanter för judisk lögnpress, men på sikt skulle det innebära stora problem för journalistiken i USA.

Att vara journalist innebär att man i vissa fall har kontakt med visselblåsare, källor som kan ha kommit över, eller är beredd att läcka, information som är hemligstämplad eller känslig. I dessa fall spelar källskyddet en viktig roll och börjar man åtala journalister eller utgivare endast utifrån publicering av dylikt material kan man lika gärna börja tvinga dem att uppge sina källor.

Julian Assange är dessutom inte amerikansk medborgare. Han är född i Australien och har nu erhållit ecuadorianskt medborgarskap. Man behöver inte mycket fantasi för att föreställa sig hur ett åtal av honom skulle följas av en jakt på USA-kritiska journalister världen över, med krav om att deras respektive länders regeringar utlämnar dem till samma land som de kritiserar.

Donald Trump hade själv nytta av Wikileaks arbete under sin valkampanj, då han i många tal och debatter lyfte sin motståndare Hillary Clintons läcka e-mail. Det som framkom i Wikileaks publicering försärkte bilden av Clinton som en korrupt elitist från etablissemanget och indirekt Trump som den folklige motståndaren som ville ”rensa upp i träsket”. Det måste därför anses som hycklande och skandalöst att han tillåter sina egna ministrar att aggressivt hota Assange och andra aktörer inom visselblåsar-branschen med utlämningar och åtal.

Journalistiken måste kunna vara fri och granskande och det kan den inte vara under sådana omständigheter. Korrupta regimer får inte komma undan med brottslighet genom att bara hemligstämpla information och fängsla dem som publicerar det. Det – om något – har Julian Assange och Wikileaks lärt oss.

Källor:
Ecuador Will Imminently Withdraw Asylum for Julian Assange and Hand Him Over to the UK. What Comes Next?
Ecuador to hand over Assange to UK ‘in coming weeks or days,’ own sources tell RT’s editor-in chief
Julian Assange is made an Ecuadorian citizen in effort to resolve impasse
Federal Laws Providing for the Death Penalty
Trump administration goes on attack against leakers, journalists


  • Publicerad:
    2018-07-22 16:10