CORONAKRISEN. En coronavirusforskare från Wuhans viruslabb har enligt rykten sökt asyl på USA:s ambassad i Paris. Med sig hade hon ett stort antal dokument som nu gör att den amerikanska underrättelsetjänsten anser att coronaviruset som orsakat en pandemi i världen har sitt ursprung i Wuhan-labbet.

Det har länge spekulerats i huruvida coronaviruset har läckt från ett stort viruslabb som finns i kinesiska Wuhan, staden där pandemin började. Kinesiska myndigheter har hävdat att viruset kommer från en våtmarknad i staden, men det faktum att Kina inledningsvis försökte mörka viruset samt den udda tillfälligheten att labbet i Wuhan forskar om just coronavirus har spätt på spekulationerna.

För två år sedan kom också en rapport från amerikanska diplomater som pekade på säkerhetsbrister vid labbet i Wuhan.

Vissa forskare har även pekat på aspekter av virusets uppbyggnad och utifrån det dragit slutsatsen att det kan vara skapat i ett laboratorium.

Nu har en kinesisk virusforskare vid namn Shi Zhengli enligt uppgift sökt asyl på den amerikanska ambassaden i Paris, rapporterar Aftonbladet. Hon ska vara specialist på coronavirus och framförallt sådana som har sitt ursprung i fladdermöss.

Enligt uppgifterna ska ”Fladdermuskvinnan”, som hon kallas, ha haft med sig en stor bunt dokument från viruslabbet i Wuhan, där hon bedrivit sin forskning.

Ryktena avisas dock av kinesiska medier som citerar inlägg på sociala medier som man menar kommer från Shi Zhengli.

Samtidigt har både CNN och Fox News under lördagen citerat källor inom amerikansk underrättelsetjänst som säger att den rådande uppfattningen hos majoriteten av landets 17 spionorganisationer numera är att viruset spridit sig från Wuhans viruslaboratorium.

Dessutom hävdade USA:s president Donald Trump tidigare i veckan under en pressträff att det finns bevis för att viruset kommer från labbet i Wuhan, men att han inte kan avslöja mer i dagsläget.

— Vi kommer att ta reda på allt. Ni får veta mer inom en inte alltför avlägsen framtid. Det är en fruktansvärd sak som har hänt, oavsett om de gjorde ett misstag eller om det började som ett misstag och att det sedan gjordes ett till. Eller om någon gjorde något helt medvetet, sade Trump.


  • Publicerad:
    2020-05-03 00:10