ELKRISEN Mobilnät bedöms av telekombolagen vara särdeles sårbara för varaktiga strömavbrott. I Italien och Sverige diskuteras separata system för att garantera dem stabil elförsörjning.

500 000 av mobilnätets master i Europa har reservbatterier som laddas ur efter 30 minuters verkan. Telekom-chefer betonar nu att de strömavbrott på uppemot två timmar eller längre som varnats för, tveklöst slår ut flertalet mobilnät. Danska Teleindustriens direktör Jakob Willer invänder emellertid att ”mobiltäckning med bastjänster” faktiskt kommer kunna vara relativt intakt även vid längre strömavbrott.

I förhållande till risken för avstängningar är det min samlade bedömning att vid ett strömavbrott på upp till två timmar inom ett begränsat område kommer mobilbolagen att i stort sett kunna upprätthålla mobiltäckning med bastjänster, kommenterar han i Ekstra Bladet. Han tillfogar dock att kapaciteten kan vara begränsad till möjligheten att ringa 112.

Medan telekomföretag runtom i Europa försöker kartlägga konsekvenserna av en kommande akut elbrist har myndigheter i bland annat Frankrike, Tyskland och Sverige framhållit sitt intensiva arbete för att mobiltelefonin ska fungera oavsett strömavbrott – oftast utan att presentera några konkreta exempel. I Italien föreslår en rad telekombolag upprättandet av ett nationellt separat elsystem, som förser mobilnäten med elektricitet vid strömavbrott i huvudsystemet. I Sverige har Post- och telestyrelsen, regeringen och telekombolagen diskuterat ett omfattande förvärv av dieselgeneratorer för liknande ändamål.