ISRAEL Enligt uppgifter i nyligen läckta dokument från Pentagon tog Mossad ställning för de massiva protesterna mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Israels regering och Mossad går nu ut och förnekar uppgifterna.

I omgångar har vad som framstår som topphemliga Nato- och Pentagon-dokument läckt via Discord och ryska Telegramkanaler. De flesta uppgifterna rör kriget i Ukraina och den planerade ukrainska våroffensiven mot de ryska invasionsstyrkorna.

Men vissa uppgifter rör också internationella affärer. Bland annat finns uppgifter om att den israeliska spionorganisationen Mossad stödde de massiva protester mot Israels regering som nyligen drabbade landet och samlade hundratusentals människor. Enligt uppgifterna ska Mossad till och med ha uppmuntrat sina anställda att delta i protesterna, uppger Reuters.

Protesterna var riktade mot premiärminister Benjamin Netanyahus planerade konstitutionella reform, som skulle ge regeringen större makt på högsta domstolens bekostnad. Inte förrän Netanyahu meddelade att reformen skulle skjutas upp lugnades situationen, som enligt Israels president Isaac Herzog kunde ha lett till öppet inbördeskrig.

Netanyahu: Lögnaktiga uppgifter

Många internationella experter har bedömt de läcka dokumenten som trovärdiga. Men Israels regering avfärdar uppgifterna om Mossads eventuella brist på lojalitet som påhitt.

I ett uttalande från Netanyahus stab beskrivs de till och med som ”lögnaktiga och helt utan grund”.

”Mossad och dess högsta chefer uppmanar inte – och uppmanade inte – sin personal att ansluta till demonstrationerna mot regeringen, politiska demonstrationer i allmänhet eller politiskt aktivitet överhuvudtaget”, skriver man i uttalandet.

USA:s justitiedepartement inledde under fredagen en utredning om läckorna i samarbete med försvarsdepartementet. Förutom uppgifterna om Mossad framgår det även i dokumenten att USA spionerat på allierade länder som Sydkorea, men även Israel.