UKRAINAKONFLIKTEN Enligt de läckta Pentagondokumenten håller Ukrainas luftvärnssystem snart på att få slut på ammunition. Nu fruktar man att Ryssland kan sätta in stridsflyg och att Ukraina måste välja mellan att beskydda soldater eller civila.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari i förra året har det ukrainska luftvärnet spelat en avgörande roll i försvaret av landet. Det har bland annat lett till att Ryssland inte har kunnat nyttja stridsflyg i någon större usträckning.

Men enligt uppgifter från de läckta Pentagondokumenten håller Ukrainas ammunitionslager nu på att ta slut, skriver Financial Times. En stor anledning är att Ryssland under förra sommaren och hösten sköt ett stort antal ballistiska robotar mot mål inne i Ukraina som gjorde att luftvärnet fick jobba på högvarv.

Enligt tidningen måste Ukraina nu använda den luftvärnsammunition som finns kvar till att skydda städer, varför förmågan att skydda sina trupper kommer att vara ”fullständigt reducerad senast den 23 maj”,

Detta innebär stora problem för Ukrainas planerade våroffensiv, som redan skjutits upp på grund av brist på ammunition. Den ukrainska militären kommer inte att kunna koncentrera stora mängder trupper i ett visst område utan att riskera att de slås ut av ryska stridsflyg eller robotar.

Till New York Times säger Richard Barrons, tidigare brittisk arméofficer, att en sådan utveckling skulle göra de ukrainska styrkorna ”mycket sårbara”. Dessutom menar Barrons att den här typen av material inte kan ersättas av krigets sponsorer i väst ”varken enkelt eller snabbt”.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin kommer efter sitt besök i Sverige att resa vidare till Tyskland för att träffa försvarsministrar från ett stort antal länder som investerat militärt i kriget. Där kommer han tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bland annat att sätta press på länderna att hjälpa Kiev med luftvärnssystem och ammunition.

Det är dock sedan tidigare känt att västs ammunitionslager håller på att sina, samtidigt som kapaciteten att producera ny ammunition är kraftigt begränsad på grund av avindustrialiseringen.