Dagens datum 27 oktober: De mångkulturella upploppen i Frankrike 2005 startade denna dag och resulterade i tre veckors härjningar där flera människor dog.

french-riots4

Större och våldsamma upplopp blir allt vanligare i Europas mångkulturella länder. Typiskt för många av dem är att de startas av främlingar och riktas mot den vita delen av befolkningen. Så skedde även under upploppen 2005, som började i Paris och sedan spred sig till andra områden i Frankrike och till andra länder. Under upploppen dödades ett flertal personer och många skadades.

Det var på kvällen den 27 oktober som en serie upplopp utbröt i Paris förorter. Tidigare samma dag, runt 17-tiden, hade tre nordafrikanska män av oklar anledning befunnit sig på samma plats som ett rånförsök i förorten Clichy-sous-Bois. När polisen anlände till platsen fick männen panik och tog till flykten i en transformatoranläggning där två av dem föll på en eltransformator och avled. Polismännen hade vid denna tidpunkt avslutat sitt ärende och återvänt till polisstationen. Enligt polisrapporten förekom ingen polisjakt.

För de många främlingarna i Paris fungerade detta som en perfekt förevändning för att starta upplopp mot det ”rasistiska” Frankrike. Främlingsgäng kastade stenar mot polis- och brandmän och satte bilar i brand redan under samma kväll.

french-riots7

Under samma kväll begicks även ett rånmord i närbelägna Épinay-sur-Seine. 51-årige Jean Claude Irvoas var chef över en gatu- och parkmöbelfirma och ska ha stannat sin bil för att fotografera en gatulampa till sin företagskatalog. Ett främlingsgäng dyker upp och stjäl kameran från Irvoas och när han sedan kräver att få kameran tillbaka blir han brutalt misshandlad framför ögonen på sin fru och dotter som sitter kvar i bilen. Irvoas körs till sjukhus men avlider senare samma kväll. Gärningsmännen utpekas som tre araber.

En vecka framåt fortsatte kravallerna där skott avlossas mot poliser, brandbomber kastas mot stadshuset och skolor och postkontor brinner ner. Så kallade ungdomsgäng ockuperade ett pendeltåg, rånade passagerarna samt tvingade en konduktör att lämna tåget.

french-riots3

Nästa dödsoffer kom natten mellan 2 och 3 november. Det rörde sig denna gång om en algerier, boende i Frankrike, Salah Gaham. 34-årige Gaham var väktare på ett företag och upptäckte under natten att tre bilar hade satts i brand i företagets källarparkering. När han försökte släcka elden föll han medvetslös på grund av rökinandning. Hans liv gick inte att rädda.

Den 3 november sattes en 56-årig rörelsehandikappad kvinna i brand när ”ungdomsgäng” kastade in brandbomber i en buss. Huruvida dessa busspassagerare hade någon skuld i att de två främlingarna föll på en eltransformator är tveksamt. Övriga passagerare lyckades ta sig ur bussen och kvinnans liv räddades av busschauffören. Samma dag hindrade gäng räddningstjänsten från att föra en person till sjukhus och satte eld på en ambulans.

frenchriots5

Upploppen ökade under de närmsta dagarna och kom nu att sprida sig till andra städer i Frankrike, bland annat Strasbourg, men även till Bremen i Tyskland. Den 5 november rapporterade New York Times att majoriteten av de ungdomar som tagit del i upploppen är av afrikanskt eller nordafrikanskt ursprung. Under natten 6-7 november besköts ett trettiotal kravallpoliser med hagelvapen i ett bakhåll. Mer än 1400 bilar sattes i brand under natten och bilar eldhärjades också i tyska Bremen och Berlin liksom i Bryssel i Belgien.

Jean-Jacques Le Chenadec - ett av offren för politikernas förräderi.

Jean-Jacques Le Chenadec – ett av offren för politikernas förräderi.

Den 7 november krävde de mångkulturella upploppen sitt tredje dödsoffer – 61-årige Jean-Jacques Le Chenadec. Chenadec hade legat i koma sedan han angripits under fredagen när han och en granne försökte släcka en eld i sitt bostadsområde. Grannen, Jean-Pierre Moreau, hade varit socialarbetare och trodde att han kunde tala förnuftigt med ”ungdomarna”. Men när han närmade sig dem blev både han och Chenadec misshandlade. Den senare fick betala med sitt liv.

french-riots1

Den 8 november tog regeringen beslutet om att införa undantagstillstånd och utegångsförbud utfärdades på flera orter. Trots detta fortsatte upploppen. Den 9 november konstateras att av de som redan var dömda för sin inblandning i upploppen var inte långt från hälften, 120 av 273, illegala invandrare.

Upploppen fortsatte sedan till kring den 16 november, och i spridda skurar även därefter. Undantagstillstånden hade förlängts den 16 november och gav lokala myndigheter möjlighet att genomföra utegångsförbud, husrannsakningar och förbjuda offentliga sammankomster.

Resultatet av upploppen var att runt 10 000 bilar hade satts i brand och många byggnader förstörts. Plundring hade förekommit och många fransmän hade skadats – antingen genom medvetna attacker eller på grund av att de hamnat framför pöbeln. 2888 arresteringar genomfördes och 126 polis- och brandmän skadades. Hur många vanliga personer som skadades under upploppen framgår inte, men minst tre personer dog i samband med dem.

Trots alla mångkulturella upplopp de senaste åren tycks Europas länder inte ha lärt sig någonting. Senast i år var det Sveriges tur (igen) genom kravallerna i Husby. Massinvandringen fortsätter och såväl förrädare i regering och riksdag som massmedia fortsätter hävda att olika folkslag kan leva tillsammans i det mångkulturella paradiset.

Kravallerna i Husby.

Kravallerna i Husby.


  • Publicerad:
    2013-10-27 20:00