Upprepade raketattacker mot ryskkontrollerat kärnkraftverk
UKRAINAKONFLIKTEN • Det är bara av ”ren tur” att en Tjernobylliknande katastrof har undvikits efter upprepade raketattacker mot Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i södra Ukraina.
Under söndagen ska kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina ha beskjutits med raketartilleri, rapporterar CNN. Kärnkraftverket, som är det största i Europa, togs över av ryska trupper i början av kriget. Enligt amerikanska uppgifter används området som ett militärt fort av ryska trupper, som påstås skjuta raketer från området. Samtidigt arbetar den ukrainska personalen kvar på kärnkraftverket.
Ryssland uppger att delar av utrustningen på kärnkraftverket är utan ström efter attacken. Enligt det ryska utrikesministeriet var det bara ”ren tur” att ukrainsk artillerield inte skapade en större brand och att ”en möjlig kärnkatastrof” kunde undvikas.
Samtidigt påstår Kiev att ryska trupper istället för att bara stänga av strömmen beskjutit sina egna positioner i ett försök att göra delar av Ukraina strömlöst. Under gårdagen krävde Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att omvärlden inför sanktioner mot Rysslands kärnkraftsindustri som svar på den ryska ”atomterrorn”.
Redan i början av mars anklagade Kiev ryska trupper för ”atomterror” vid kärnkraftverket i Zaporizjzja, uppgifter som då visade sig vara helt utan grund då anläggningen redan var i ryska händer och helt intakt.
FN:s kärnkraftschef Rafael Grossi vill nu att experter från det internationella atomenergiorganet IAEA ska få tillgång till anläggningen för att undersöka skadorna och förebygga risker.
— Militära åtgärder som äventyrar säkerheten vid kärnkraftsanläggningen Zaporizjzja är helt oacceptabla och måste undvikas till varje pris, säger Rafael Grossi.
— Varje attack mot ett kärnkraftverk är suicidalt. Jag hoppas att dessa attacker upphör och samtidigt hoppas jag att IAEA kommer att kunna få tillgång till anläggningen, fortsätter han.
Till SVT säger dock Tomas Jelinek, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, att en atomkatastrof är osannolik. Däremot kan kriget leda till att kärnkraftverket blir obrukbart, vilket kan leda till andra konsekvenser.
— Det troligaste är ett produktionstopp utan radioaktiva konsekvenser, säger han.