TYSKLAND. En minister i Angela Merkels regering som har föreslagit att Tyskland ska börja fira muslimska högtider möts av kraftiga protester.

De ”nya tyskar” som landets politiker vill blidka kalendervägen.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere har nyligen hållit ett politiskt möte där han öppnade för att lägga in muslimska helgdagar i den tyska helgdagskalendern. Ministerns förslag kommer knappt två efter att förbundskansler Angela Merkel yttrade orden: ”Islam hör hemma i Tyskland.”

— Om det finns många muslimer, varför inte tillåta muslimska helgdagar, föreslog inrikesministern. Han ifrågasatte också om kristendomen i fortsättningen ska ha den dominerande ställning den fortfarande har i det tyska samhället.

Ministern tillade att han tvivlade på att tyska föräldrar i dag lär sina barn vad fasta och bön betyder, eller om de är särskilt medvetna om vad den Helige Ande gör vid Pingsten.

— Och ändå är hela vår kalender gjord efter dessa kristna högtider, sade han.

Förslaget som ministern framförde mötte dock på motstånd från hans konservativa partikamrater som just nu försöker skapa en koalitionsregering med det liberala partiet FDP och De Gröna efter parlamentsvalet 24 september. Bland annat har CDU-veteranen Wolfgang Bosbach berättat för tidningen Bild att han tycker att vem som helst får fira vad som helst i Tyskland men att det inte betyder att det måste bli helgdagar för det.

Den muslimska massinvandringen till Tyskland som pågått de senaste decennierna har skapat stora konflikter både i samhället i stort och inom politiken. Universitetet i Leipzig har gjort studier som visar att det tyska folket avvisar islam och att man är mycket missnöjd med den stora massinvällningen av migranter till landet. Många tyskar känner sig som främlingar i sitt eget land enligt studierna. Cirka 4,4 miljoner muslimer bor i Tyskland, varav många kommer från Turkiet. Tysklands totala befolkning uppgår till 80,6 miljoner.

Källa:
Uproar as German Lawmaker Proposes Observance of Muslim Public Holidays


  • Publicerad:
    2017-10-16 21:15