UTRIKES. Det bara några veckor gamla tyska partiet Alternative für Deutschland (AFD) är redan uppe i tre procent av rösterna enligt väljarundersökningar. Anledningen till det höga väljarstödet kan vara partiets huvudfråga som är att få Tyskland att lämna eurosamarbetet.

AFD

Det konservativa uppstickarpartiet AFD har fem månader på sig att komma över det tyska parlamentets femprocentsspärr. Men även om partiet inte lyckas värva tillräckligt många väljare fram till den 22 september kan de ta många viktiga röster från förbundskansler Angela Merkel.

Merkels partikamrat, finansminister Wolfgang Schäuble, säger dock att AFD inte bör ”bli tagna på allvar” och menar att deras politik är ”ekonomiskt vansinnig”. Han får medhåll av utrikesminister Guido Westerwelle som menar att AFD:s politik kan vara farlig: ”Om Tyskland lämnar euron skulle det riskera att hela Europa kollapsar.”

I april i år samlades 1500 personer för att hålla partiets första konferens, där valdes partiets ledning och partiprogrammet antogs. Trots sin negativa hållning mot den europeiska gemensamma valutan är AFD positivt inställd till den Europeiska unionen.

Källa:
Eurofientligt parti växer i Tyskland


  • Publicerad:
    2013-04-29 18:30