UTRIKES. Vid tretiden i natt annonserade Donald Trump att han en beordrat ett flyganfall mot minst tre platser i  Syriens huvudstad Damaskus. Attacken skedde timmar innan kemvapen-experter från OPCW skulle ha påbörjat sin utredning.

Fotografi visar hur syrisk missilförsvar under natten slog tillbaka mot amerikanska, brittiska och franska misslinangrepp.

Det var kring tretiden i natt som USA:s president Donald Trump i ett oannonserat tal meddelade att han gett order om ett militärt angrepp mot Syrien. Enligt Trump skulle attackerna riktas mot ”mål som associeras med den syriska diktatorn Bashar al-Assads kemvapenskapabilitet” och ske i samverkan med Frankrike och Storbritannien.

Trump fortsatte sedan med att påstå att Assad under förra lördagen skulle ha attackerat sitt eget folk med kemiska vapen, och att denna ”attack” skulle ha varit en del i en rad kemiska attacker från Syriens regering. Detta trots att någon kemisk krigföring aldrig har kunnat påvisats mot någon från Syriens regering, allra minst mot Syriens folk.

Den amerikanske presidenten fortsatte med att lägga skulden på Ryssland, som han menar har misslyckats med att stoppa Assads påstådda kemvapenattacker.

— Till Iran och till Ryssland frågar jag: Vilken slags nation vill associeras med massmord av oskyldiga män, kvinnor och barn? Världens nationer kan bedömas utifrån vilka vänner de har. Ingen nation kan ha framgång i längden genom att främja skurkstater och mordiska diktaturer, sade Trump, och syftade på ländernas allians med Syrien.


Trump förklarar varför han har beordrat att Syrien ska bombas.

Syrien har rapporterat om 103 missiler av okänd typ mot olika mål i Damaskus, av vilka man ska ha lyckats skjuta ned majoriteten. Enligt USA:s försvarsminister James Mattis ska det röra sig om ett hundratal missiler, eller ”dubbelt så många som förra gången”.


Bilder från Damaskus i natt.

Inför attacken har de tre länderna som ligger bakom attacken gått ur och hotat med militära åtgärder mot Syrien. Ryssland har då aviserat att de har för avsikt att skjuta ned exempelvis amerikanska flygplan som attackerar deras allierade. Nattens angrepp ska inte ha genomförts i några av de områden i Syrien där Ryssland har personal eller ansvarar för luftvärn.

Då Trump attackerade Syrien för ganska precis ett år sedan, med 59 Tomahawk-kryssningsmissiler med en liknande motivering, ska han dock ha förvarnat Ryssland om vilka mål som skulle attackeras.

LÄS ÄVEN: Världskrigsretorik över Syrien

Syrien, Ryssland och Iran har under morgonen fördömt attacken.

— Attacken är ett uppenbart brott mot internationella lagar, och ignorerar Syriens självständighet och territoriella integritet”, säger Bahram Qasemi, talesperson för den iranska regeringen.

Rysslands ambassad i Washington lade under lördagsmorgonen upp en kommentar på Facebook som svar på attacken:

Våra värsta fårhagor har besannats. Våra varningar har lämnats ohörda. Ett i förväg skapat scenario håller på att implementeras. Återigen blir vi hotade. Vi varanade att dylika aktioner inte skulle lämnas därhän utan konsekvenser. Allt ansvar för dessa vilar på Washington, London och Paris.

Att förolämpa Rysslands president är oacceptabelt och otillåtet.

USA – innehavare av världens största arsenal av kemiska vapen – har ingen moralisk rätt att skylla ifrån sig på andra länder.

Syriens regering har uttalat att det USA-ledda missilangreppet inte på något kommer att hindra deras fortsätta kamp mot de terrorister som härjar i landet och har i uttalande meddelat att tre människor skadats av nattens attack.

Enligt ryska källor ska USA, Storbritannien och Frankrike ha avfyrat 103 missiler, varav 71 av dessa kunde skjutas ner av syriskt luftvärn av typerna S-120, S-200 och Buk producerat i Sovjet för mer än 30 år sedan.

Attacken utannonserades timmar innan ett utredarteam från Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) var schemalagt till att nå fram till Duma, en stad i sydvästra Syrien, för att påbörja en utredning om förra veckans påstådda kemgas-attack verkligen rum och i så fall ta reda på vilken kemisk substans som nyttjats.

Källor:
Syria’s surface-to-air missiles counter US-led strikes (VIDEO)
USA attackerade Syrien – flera explosioner i Damaskus
US, UK and France strike Syria


  • Publicerad:
    2018-04-14 09:07