UTRIKES. USA har bett Ryssland att sluta bomba områden i Syrien som kontrolleras av al-Nusra. Detta eftersom man menar att ”moderata grupper” också kan finnas i området och ta skada av bombningarna.

Enligt den ryske utrikesministern Sergey Lavrov har har USA bett Ryssland att upphöra med bombningar av territorier i Syrien där den al-Qaida-kopplade terrorsekten al-Nusra har sina ställningar. Anledningen ska vara att USA menar sig ha allierade i samma område, grupper man kallar för ”moderat opposition”.

Lavrov menar dock att det är dessa ”moderata” gruppers ansvar att dra sig tillbaka från områden som kontrolleras av terrorister, något man också uppmanat dem att göra vid flera tillfällen. Han ser också en risk i att dessa ”moderata” grupper slår sig samman med al-Nusra och IS, en tendens som man även sett tidigare.

Patrick Henningsen, som är geopolitisk analytiker, säger till rysk media att USA inte gör nog för att övertyga sina allierade i Syrien att inte göra gemensam sak med terroristgrupper. Dessutom menar han att USA skapar en ”fristad” för terrorister genom att benämna närliggande grupper som ”moderata”, något som terroristerna inte är sena att utnyttja.

— Klassificeringen av moderata rebeller blir en slags mänsklig sköld, förklarar Henningsen.

Vidare menar Henningsen att otydligheten från USA:s sida inte bara är hyckleri utan även en medveten strategi. Detta för att dra ut på konflikten som han menar att USA egentligen inte har något intresse av att lösa.

Källa:
US asks Russia not to target Al-Qaeda branch in Syria – Russian FM Lavrov


  • Publicerad:
    2016-06-05 16:25