ASIEN Som ett svar på Kinas omfattande militärövningar som blockerar Taiwan flyttar USA delar av sin Stilla havs-flotta närmare Taiwansundet för att ”övervaka situationen”.

Efter att det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi besökt Taiwan tidigare i veckan i trots mot kinesiska hot inleddes de mest omfattande övningar någonsin av Kinas armé runt örepubliken.

Övningarna blockerar helt Taiwans hamnar och sjöfartsleder och sker delvis på taiwanesiskt territorialvatten och i söder endast nio sjömil från Taiwans stränder.

USA:s president Joe Biden har nu beordrat hangarfartyget USS Ronald Reagan med sin eskort av krigsskepp att segla mot Taiwanssundet för att ”övervaka situationen”, hävdar John Kirby som är ordförande för USA:s nationella säkerhetsråd.

USS Ronald Reagan är stationerad i Japan och har under de senaste dagarna varit placerad i Östkinesiska havet, mellan Japan och Kina, för att övervaka Pelosis Taiwanbesök.

— Vi kommer inte att låta oss skrämmas från att operera till sjöss och i luften i västra Stilla havet, helt i enlighet med internationell lag, som vi har gjort i decennier för stöd till Taiwan och i försvar av en öppen och fri Indo-pacifisk region, säger Kirby i en kommentar.