Isländsk media avslöjade idag att flera FBI-agenter tog sig in i Island augusti 2011 för att göra en utredning om Wikileaks utan att först kontakta isländska myndigheter.

FBI-agenterna var en del av en större utredning mot Wikileaks och skickades med privatplan till Island för att utföra hemliga utredningar av personer med kopplingar till Wikileaks. När de började fråga isländska myndigheter om Wikileaksfallet fick den isländska säkerhetstjänsten upp ögonen för fallet och utvisade FBI-agenterna.

Island har formellt protesterat emot USA:s olagliga agerande och håller fast vid att ingen främmande makt får bedriva underrättelseverksamhet på Island utan tillstånd.

Det är dock inte första gången USA använder tvivelaktiga metoder i sin utredning av Wikileaks. Twitter har lämnat ut information om den isländska parlamentsledamoten Birgitta Jónsdóttir till amerikanska myndigheter. Birgitta Jónsdóttir vågar nu inte lämna Island eftersom hon är rädd för att bli gripen och utlämnad till USA om hon reser utomlands.

Vad exakt det var som hon hade skrivit på twitter är inte offentligt, dock vet man att hon var aktiv i Wikileaks och hjälpte till att publicera filmen Collateral Murder som visar hur en amerikansk attackhelikopter skjuter ihjäl en grupp civila.

Källa:
Iceland kicked out FBI agents who flew in unannounced to investigate Wikileaks operations in the country


  • Publicerad:
    2013-02-01 23:15