UTRIKES. I vad som kan beskrivas som ett försök att skrämma Nordkorea genomförde USA en stor militärövning tillsammans med Japan över Östkinesiska havet.

Nyligen genomförde USA tillsammans med Japan en stor militärövning med stridsflyg över Östkinesiska havet. Fyra japanska och ett stort antal amerikanska stridsflyg deltog i övningen som är en av de största hittills som riktats mot Nordkorea. Enligt det japanska flygvapnet så genomfördes övningen för att ”stärka den gemensamma verksamheten och öka stridsförmågan”.

Ryssland och Kina varnar dock för att den här sortens militärövningar kan orsaka onödiga provokationer mot Nordkorea.

— De här övningarna kan öka spänningarna och skapa instabilitet. Vi tror att problemet endast kan lösas genom politiska och diplomatiska medel, sade den ryske militärchefen Valery Gerasimov under ett besök i Tokyo.

USA, Sydkorea och Japan har även börjat med gemensamma missilspårningsövningar. Ryssland och Kina förordar dock en ”dubbelfrysning” som lösning, vilket innebär att Nordkorea upphör med sina missiltester i utbyte mot att USA och dess allierade upphör med provocerande militärövningar.

— De här övningarna eldar på en redan existerande konflikt där vi har hundratals stridsflygplan flygandes längs Nordkoreas gräns, och det här är synnerligen farligt. Det är nödvändigt att se allvarligt på möjligheten att frysa de här militärövningarna, frysa kärnvapenprogrammet och hålla en dialog, något som vi inte har sett nordkoreanerna och Washington komma överens om, sade människorättsadvokaten Eric Sirotkin till RT under måndagen.

Källa:
US holds massive military drills aimed at North Korea despite warnings from Moscow


  • Publicerad:
    2017-12-12 20:15