USA-VALET. Idag den 6 november går USA till mellanårsval. I valet ska ledamöter till kongressens båda kammare väljas. Men valet är också en spännande opinionsundersökning om president Trumps första två år vid makten.

Capitol Buidling, Washington D.C., säte för USA:s kongress. Foto: Pixabay

Vallokalerna har nu öppnat i de flesta av USA:s stater, där väljarna går för att säga sitt i det så kallade mellanårsvalet till kongressen. I USA har man presidentval vart fjärde år och kongressval vartannat år, där det ena alltså ligger mitt i presidentens fyraåriga ämbetsperiod – därav namnet mellanårsval.

Valet idag sker till kongressens båda kammare: I senaten står 35 av de 100 platserna på spel (senatorerna väljs omlott för sexårsperioder), i representanthuset ska samtliga 435 platser tillsättas. Samtidigt hålls dessutom guvernörsval i 36 av USA:s 50 stater.

I dagsläget har republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten, vilket har varit en stor fördel för den likaledes republikanske presidenten Donald Trump, eftersom det har underlättat för honom att få igenom beslut och lagar i kongressen.

Därför är dagens mellanårsval avgörande och en riktig rysare för presidenten – om demokraterna skulle lyckas få majoritet i den ena eller båda av kongressens kammare skulle det innebära att president Trumps makt begränsas betydligt. Kongressen skulle då kunna stoppa lagförslag från presidenten. Ännu farligare för Trump är att kongressen också skulle kunna starta utredningar mot honom om exempelvis hans privata ekonomi och om eventuella intressekonflikter mellan hans bolag och presidentämbetet.

Det som talar till republikanernas fördel i valet är att USA:s ekonomi går bra, arbetslösheten är nere på mycket låga 3,7 procent och Trumps politik har skapat många nya jobb. Dessutom är migrationsfrågan aktuell för många amerikaner just nu, och där är det många som uppskattar Trumps hårdare tag.

Faktorer som talar till demokraternas fördel är att många amerikaner ogillar Trumps politik när det gäller klimat, sjukvård och internationell handel. Många retar sig också på presidentens retorik och stil. Dessutom är det i år rekordmånga kvinnor, kandidater från minoriteter och hbtq-personer som ställer upp för demokraterna.

Många politiska kommentatorer och opinionsmätningar har pekat mot en valutgång där demokraterna tar över representanthuset, men att republikanerna behåller majoriteten i senaten.

Nordfront kommer att komma med uppdateringar under valprocessens gång.


Uppdateringar:

23:05 – Flera rapporter har kommit in från Georgia om problem med vallokaler, trasiga maskiner och långa köer. I Indiana, där man snart stänger röstningen, har man haft stora problem i Johnson County eftersom röstmaskinerna inte fungerat och köerna vuxit. Men det blir ingen förlängning av öppethållandet enligt valkommissionen. I Kentucky stänger också vallokalerna snart.

23:55 – CNN har presenterat sin vallokalsundersökning. Enligt den anser 68 procent av dem som har svarat att USA:s ekonomi går bra. Bara 23 procent tycker att invandringen är den viktigaste valfrågan, medan 41 procent anger sjuk- och hälsovård som viktigast. 16 procent säger att de röstar för första gången, vilket ska jämföras med 10 procent under presidentvalet 2016. 78 procent av de tillfrågade anser att det är viktigt att välja fler kvinnor till officiella tjänster. Lika många anser att det är viktigt att få in flera beslutsfattare ur etniska minoriteter.

00:35 – I Indiana, som är en viktig stat för republikanerna, leder Mike Braun (R) över sin motståndare Joe Donnelly (D) med 58 procent mot 37 procent.

04:20 – Allt tyder på att Republikanerna behåller, och kanske till och med utökar, sin majoritet i senaten.

05:10 – Nu är det klart. Demokraterna tar makten i representanthuset, enligt CNN.

05:35  – Tom Perez, Demokraternas ordförande, och Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset kommer nu att hålla segertal.

06:05 – Senatsvalet kommer inte att kunna bli helt klart i dag. Senatsvalet i Mississippi har nämligen slutat med att ingen kandidat fått mer än 50 procent, vilket enligt delstatens regler innebär en andra valomgång den 27 november. Dock kommer denna enda plats förmodligen inte att vara avgörande för valresultatet.

06:30 – President Trump twittrade för en stund sedan: ”Tremendous success tonight. Thank you to all!”

06:45 – Bland de olika lokala valen kan man notera att staten Michigan har röstat för att legalisera rekreationellt innehav och bruk av cannabis och att staten Alabama har röstat igenom en ändring i delstatens konstitution, som innebär att delstaten nu ska ”skydda ofödda barns rättigheter” och att abort inte är en grundlagsstadgad rätt.

06:55 – Under natten har USA valt Jared Polis, Colorado, till första guvernör som är en öppet homosexuell man. Rashida Tlaib, Michigan,  blir den första muslimska kvinnan som tar plats i kongressen.

07:00 – Det står nu klart att republikanerna förstärker majoriteten i senaten, troligen till 53 mandat av 100.

07:50 – En av de stora nyheterna i natt är den markanta ökningen i valdeltagande. I mellanårsvalet 2014 var det 83 miljoner som röstade. I år ser det ut att bli 114 miljoner, enligt New York Times preliminära beräkning.

09:40 – Den slutliga rösträkningen till representanthuset är nu klar och visar att demokraterna har fått en majoritet med 218 ledamöter.

10:35 – Det står nu klart att republikanerna behåller sin majoritet i senaten, vilket betyder att partiet kan fortsätta med att rösta genom republikaner till höga poster, både ministrar och tjänstemän.

Uppdateringar avslutas.

 


  • Publicerad:
    2018-11-06 22:45