UTRIKES. USA straffar personer som hjälper till i ICC:s utredning av amerikanska krigsbrott i Afghanistan.

O-Gon Kwon. Foto: ICC.

USA:s president Donald Trump utfärdar numera i raskt tempo många presidentorder, så kallade exekutiva order, för att genomdriva sina rådgivares politik. På torsdagen beslutades att USA straffar personer som samarbetar med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som ligger i nederländska Haag.

Ordern innebär att USA:s utrikesdepartementet och utrikesminister Mike Pompeo får rätt att förfölja individer som samarbetar med ICC, bland annat genom att frysa deras tillgångar i USA.

Skälet till att USA vill sätta käppar i hjulet för ICC är att de utreder USA:s eventuella krigsbrott i Afghanistan.

Frågan är också viktig för Israel, och landets premiärminister Benjamin Netanyahu har snabbt kommenterat och välkomnat Trumps presidentorder:

— Denna domstol har politiserats och är besatt av häxjakt mot Israel och USA. Domstolen blundar för världens värsta mänskliga rättighetsförbrytare, som terrorregimen i Iran, sade den brottsmisstänkte Netanyahu på en presskonferens.

USA:s justitieminister William Barr motiverar beslutet med säger att Ryssland ”manipulerar” ICC.

ICC:s ordförande O-Gon Kwon kallar USA:s hot ”ett oacceptabelt försök att störa rättsstatsprincipen”.

EU:s utrikeschef Josep Borrell säger att USA:s nya utrikespolitiska dekret väcker ”allvarlig oro”.

— Vi inom EU är starka anhängare till ICC. Domstolen har en avgörande betydelse för att skipa internationell rättvisa och behandla de allvarligaste internationella brotten. Det måste respekteras av alla länder, säger Borrell i ett uttalande.


  • Publicerad:
    2020-06-12 10:35