USA. En förälder ville se vilken typ av information som delstaten Nevada samlar in och lagrar om hans barn. Svaret blev att han kunde beställa ut informationen, men att det skulle kosta honom tusentals dollar.

Föräldern John Eppolito blev fundersam över vilken typ av information som samlades in om hans barn och sedan lagrades i en databas. Men när han fick svaret på sin förfrågan fick han en chock, det skulle kosta honom 10 000 dollar i avgift.

— Problemet är att jag inte kan stoppa dem från att samla in uppgifterna… Jag ville bara veta vad de insamlade uppgifterna avhandlade. Det verkar nästan omöjligt, 10 000 dollar är tillräckligt för att hindra en förälder från att få ut uppgifterna, säger Eppolito i en intervju.

Delstaten Nevada har spenderat 10 miljoner dollar på sitt sju år gamla datasystem känt som SAIN. Datasystemet som finns på skolorna laddar varje natt upp uppgifterna till en databas, som enligt det nuvarande regelverket kan delas mellan olika delstater.

Enligt den federala utbildningsnämnden FERPA ska all insamlad information vara tillgänglig för barnens föräldrar, med reservation för att en liten avgift kan tas ut. Den lilla avgiften ska dock inte under några omständigheter kunna hindra föräldrarna att ta del av den insamlade informationen.

— Informationen är till för alla utom föräldrarna… Det är fel, menar Eppolito.

Joy Pullmann vid Heartland institutet stämmer in i John Eppolitos misstankar mot insamlandet av information. Han menar att det kan vara början på en farlig överstatlighet:

Vi har bevittnat ett skifte i tanken om en regering som tjänar medborgarna och som följer deras vilja till en som anser att dess roll är att fostra befolkningen. Det är därför delstater håller på att bygga stora datasystem för att samla in information om barn från födseln. Det är, naturligtvis, omöjligt för föräldrar att kontrollera vad skolor och regeringen gör med deras barn om de inte kan ta reda på det eftersom det är så dyrt.

Källa:
Price for Nevada dad to see state’s school files on his kids: $10G


  • Publicerad:
    2014-05-13 19:30