UTRIKES. USA har vägrat att gå med på Rysslands förslag om att låta oberoende parter utreda påståendet om användandet av kemiska vapen i Syrien

I ett försök att på ett objektivt sätt komma till botten med påståenden om att Syriens president Bashar al-Assad beordrat användningen av kemiska vapen under konflikterna i landet föreslog Ryssland i FN:s säkerhetsråd en oberoende utredning i frågan. Förslaget godtogs inte av USA och landets FN-ambassadör Nikki Haley gick istället till kraftig attack mot såväl Ryssland som den ryska regeringen.

Enligt Haley är Rysslands förslag ett försök till att byta samtalsämne då man ”inte gillar fakta”. Uttalande togs emot aningen förundrat av den ryske FN-ambassadören Vasily Nebenzia då USA själv inte lyckats ge hållbara bevis för sina påståenden.

— När fakta dyker upp som Ryssland inte gillar, så försöker man byta samtalsämne. Detta då dessa fakta gång på gång bevisar det som Ryssland vill förneka. Nämligen det att Assad-regimen fortsätter att använda kemiska vapen mot sitt eget folk, sade Haley.

Haleys passionerade attack mot Ryssland är enligt Nebenzia ett bevis på att det sista Washington vill ha är en oberoende utredning av händelserna i Syrien.

I och med att USA har vägrat att gå med på en oberoende utredning av frågan gällande kemiska attacker i Syriens står det därmed återigen oklart hur situationen kommer att lösas och hur USA tänker agera i fortsättningen.

Källa:
US rejects Moscow-proposed UN mechanism to probe Syria chemical attacks based on facts


  • Publicerad:
    2018-01-24 19:30