UTRIKES. Enligt uttalanden från Pentagon kommer Turkiet inte kunna köpa amerikanska luftvärnssystem och stridsflygplan och man beställer det ryska S-400-systemet.

Enligt ett nytt uttalande från Pentagons talesman Charles Summers kommer Turkiet inte kunna köpa amerikanska Patriot-system och stridsflygplan av modellen F-35, om man skulle gå vidare med beställningen av det ryska S-400-systemet.

— Jag kan säga att om Turkiet väljer S-400 så skulle det få allvarliga konsekvenser för vårt militära förhållande, sade Summers under en informell pressträff.

— Om de tar S-400 kommer de inte få F-35 och Patriot-systemet.

Den turkiske försvarsministern Hulusi Akar meddelade tidigare i veckan att man kommer beställa det ryska luftvärnssystemet. Just nu tränas även turkiska piloter med F-35-plan vid Luke Air Force Base i Arizona.

Amerikanerna påstår att det vore omöjligt att använda både amerikanska och ryska vapen utan att hemligheter om de amerikanska systemen skulle riskera att läcka ut. Turkiet invänder dock att det hela handlar mer om politik än om tekniska detaljer.

Källa:
No Patriots, no F-35s: Pentagon to empty Turkish army’s shopping cart if it goes on with S-400 deal


  • Publicerad:
    2019-03-09 22:45