SYRIEN. USA har nu officiellt beslutat sig för att börja beväpna rebellerna i Syrien. Tidigare har USA endast bidragit med ”icke-dödligt” stöd, medan man uppmuntrat Saudiarabien, Qatar och Turkiet till att bidra med vapen.

800px-USS_Essex_Thailand

Kriget i Syrien:
  • Kriget i Syrien har pågått från den 15 mars 2011 fram till idag.
  • Mer än 90 000 personer ska ha dött under inbördeskriget och 1,5 miljoner syrier uppges ha flytt från landet.
  • USA, Nato och EU har på olika sätt stött de islamistiska rebellerna, medan Ryssland, Iran och Hizbollah stöder Syriens president Bashar al-Assad och dennes regering.

Efter att Vita huset påstått att Assad-regimen under det senaste året använt kemiska vapen i liten skala mot oppositionen har man nu beslutat att beväpna rebellerna i Syrien. Tidigare har FN:s Carla Del Ponte konstaterat att det finns bevis på att rebellerna använt sig av gasen sarin, men FN har inte hittat några bevis på att den syriska armén skulle ha gjort något sådant. USA å sin sida, tillsammans med Storbritannien, Frankrike och Israel, påstår sig ha bevis på att Syrien planerat och utfört flera attacker.

President Barack Obama menar nu att den ”röda linjen” som man tidigare talat om har passerats.

USA kommer nu att behålla stridsflygplan, luftvärnsrobotar och amfibiefartyg i Jordanien, efter att en gemensam övning avslutas denna månad. Man kommer också behålla en enhet marinkårssoldater på plats.

Källa:
U.S. Is Said to Plan to Send Weapons to Syrian Rebels


  • Publicerad:
    2013-06-14 22:06