VÄRLDEN. Under dagen inleddes G20 mötet. Flera av världens ledare träffades för att diskutera politik och ekonomi. Under helgens möte var terrorism och migration de stora frågorna som diskuterades.

G20-mötet hölls denna gången i Alanya, Turkiet. Värdlandets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade de deltagande ledarna att sända ett ”mycket starkt, tufft” budskap till världen mot terrorism.

USA:s president Barack Obama höll även ett tal under mötet där han lovade att hjälpa de franska myndigheterna i jakten på de skyldiga och få dem ställda inför rätta. Han lovade även att trappa upp krigföringen mot ISIS för att förhindra rörelsen från att utföra liknande dåd som de i Paris.

USA och Frankrike ska även utöka sitt utbyte av underrättelser för att bättre kunna samordna militära operationer i Syrien sa Ben Rhodes, Vita husets biträdande säkerhetsrådgivare under en ”talkshow” i ABC.

Det kanske mest uppmärksammande beslutet från toppmötet är att man slog fast att USA och Ryssland måste samarbeta i kriget mot Islamiska staten i Syrien.

Enligt uppgift hölls det ett enskilt möte mellan president Barack Obama och Rysslands ledare Vladimir Putin. De båda ledarna ska ha varit överens om att attackerna i Paris medför ett ökat behov av att lösa konflikten i Syrien.

FN-chefen Ban Ki-Moon menade även på att et nu finns ett sällsynt tillfälle att genom diplomatiska medel få ett slut på vad han kallar inbördeskriget i Syrien.

Fakta: G20 är en grupp bestående av 19 större ekonomier samt EU. Alla EU länder är dock inte med. Sverige, Portugal, Irland, Polen, Finland och Tjeckien är inte direkt representerade utan är indirekt medlemmar på grund av sitt medlemskap i EU. Gruppen träffas regelbundet för att diskutera politik och ekonomi som rör hela världen.

Källa:
Terrorismen tema på G20-möte


  • Publicerad:
    2015-11-15 23:55