USA Ett flygande föremål i samma storlek som en bil har skjutits ned av den amerikanska militären över Alaska. Enligt Pentagon finns inget som tyder på att objektet ägs av någon organisation, individ eller ens annan stat.

Ett mystiskt föremål som observerades på ungefär 12 kilometer höjd över amerikanskt luftrum under torsdagen har skjutits ned över Alaska, skriver Washington Post. Objektet ska ha varit ungefär samma storlek som en personbil, uppger Pentagons talesman brigadgeneral Patrick Ryder.

Objektet ska ha skjutits ned av ett stridsflygplan och landat på frusen is, men man vet ännu inte vad det är eller var det kommer ifrån. Innan man sköt ned objektet ska man ha lyckats konstatera att det inte fanns någon pilot i det.

Enligt John Kirby, som är talesman för Vita huset, ska nedskjutningen ha beordrats av president Joe Biden själv – som förra veckan beordrade nedskjutningen av en kinesisk ballong på USA:s östkust.

— Vi försöker fortfarande ta reda på mer information. Jag vill återigen understryka att vi inte vet vem eller vad som äger detta objekt. Det finns inget som tyder på att det kommer från en stat, institution eller någon individ, säger John Kirby.

Enligt Washington Post pågår en operation för att hämta upp objektet. Det innebär dock vissa svårigheter, då det landat på en svåråtkomlig plats. Eventuellt kommer soldater behöva hissas ned från helikoptrar för att komma åt vraket.

I januari publicerade USA:s underrättelsemyndighet ODNI en rapport där man konstaterade att militära observationer av oidentifierade flygande föremål över amerikansk luftrum ökat. Enligt vad rapporten då uppgav hade militären aldrig lyckats skjuta ned ett objekt som definierats som UAP [”Unidentified Aerial Phenomena”. Pentagons namn för ”ufo”. reds. anm.] och man klassade fenomenet som ett nationellt säkerhetshot.