USA. En 22-årig black metal-musiker från Louisiana har erkänt tre fall av mordbrand, samtliga fall riktade mot kyrkor för svarta. Motivet till kyrkbränderna ska ha varit att höja sin egen status i black metal-scenen.

22-årige Holden Matthews har erkänt att han i mars brände ner tre ”afroamerikanska” kyrkor för att höja sin status som black metal-musiker. Skärmbild: wwltv.com.

22-årige Holden Matthews, som är son till en polis i den amerikanska delstaten Louisiana, har erkänt att han bränt ner tre kyrkor, samtliga tillhörande så kallade afroamerikanska församlingar.

Förutom att Matthews är son till en polis är han black metal-musiker och frontman för det aspirerande bandet Vodka Vultures, rapporterar amerikansk media.

Mer specifikt har Matthews erkänt sig skyldig till tre fall av ”uppsåtlig skada mot en religiös byggnad”, vilket i Louisiana räknas som ett hatbrott, när han inom loppet av tio dagar brände ner de tre afrikanska kyrkorna i slutet av mars förra året. Han riskerar nu 20 års fängelse per kyrkobrand, samt ytterligare tio år för brottet ”användande av eld för att begå ett brott” – något han också erkänt sig skyldig till.

Enligt ett pressmeddelande från åklagaren ska motivet till kyrkobränderna ha varit att Matthews ville ”höja sin status som black metal-musiker”.

Black metal har även tidigare förknippats med just kyrkobränder. I Norge brann under 90-talets första hälft ett femtiotal kyrkor, en serie incidenter som inleddes den 6 juni 1992 då Fantofts stavkyrka strax söder om Bergen brann ner till grunden.

Stavkyrkan var en av Nordens äldsta kyrkor och byggdes ursprungligen 1150 i byn Fortun i Sogn innan den 1883 flyttades till Fantoft. Under åren som följde brann förutom Fantoftkyrkan flertalet ovärderliga kulturskatter ner i kyrkobränningskampanjen, innan det avslöjades att det var en organiserad attack mor kristenheten från personer inom den norska black metal-scenen.

En av de kändaste black metal-musiker som dömdes för inblandning i bränderna i Norge är Varg Vikernes, som 1994 dömdes till 21 års fängelse för fyra kyrkobränder samt för att ha knivhuggit en annan black metal-musiker, Øystein ”Euronymous” Aarseth, till döds.

Vikernes friades dock för branden på Fantofts stavkyrka, trots att han använde ett foto av den nedbrända kyrkan som omslag till EP:n ”Aske” med sitt enmansband Burzum.

Omslaget till Burzums EP ”Aske” är ett foto av den nedbrända Fantofts stavkyrka.

Varg Vikernes har aldrig uttryckligen erkänt sig skyldig till bränderna, men förklarat att dessa var en motattack mot kristendomen, som han och andra inom den norska black metal-scenen menade hade påtvingats deras förfäder med våld. I fängelset kom Vikernes att utveckla sina tankar i skrifter och intervjuer, där han öppet beskrev sig själv som Odinist och nationalsocialist.

Efter frigivningen och flytten till Frankrike har Vikernes blivit känd som en flitig samhällsdebattör via Youtubekanalen ”Thulean Perspective”, som dock stängdes ner i samband med Youtubes senaste censuroffensiv mot oliktänkande.

Till skillnad från bränderna i Norge skadades dock inga byggnader av något större arkitektoniskt eller historiskt värde på grund av Matthews bränder.

Källor:
Man admits torching African American churches in Louisiana to raise his profile as ”black metal” musician, feds say
Early Norwegian black metal scene (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2020-02-14 18:00