JUDISK SUBVERSION. Den judiska Rekonstruktioniströrelsen i USA har på några månader tillsatt två höga poster med svarta – först en Ambassadör för Raslig Diversifiering, Jämlikhet och Inkludering – och nu rektorn för sin rabbinskola.

Judiska grupper i USA har sedan länge sett ett intresse i att engagera sig i svarta gruppers missnöje samt att på sikt försöka skapa en slags judisk-ledd allians mellan judar och svarta i landet.

En ”woke” judisk rörelse
Den judiska så kallade Rekonstruktioniströrelsen – som säger sig stå och verka för en modern och ”progressiv” version av den judiska läran, anpassad till det moderna (västerländska) samhället – har nu valt en konverterad svart kvinnlig forskare till att leda sitt första rabbincollege i USA.

Den svarta kvinnan Amanda Beckenstein Mbuvi, som forskar i den hebreiska bibeln, kommer att leda Reconstructionist Rabbinical College utanför Philadelphia, tillkännagav rörelsens paraplyorganisation Reconstructing Judaism i veckan.

Hon tillträder posten Vice President of Academic Affairs, den högsta positionen inom skolan och ska rapportera direkt till Reconstructing Judaisms vd rabbinen Deborah Waxman.

Mbuvi är vare sig rabbin eller har tidigare varit involverad i den så kallade Rekonstruktioniströrelsen, även om hon i en konversation online med Waxman klargjort för rabbinen att sin ”formativa erfarenhet av kollektivt judiskt liv” har hon erhållit i en konservativ synagoga, vars rabbin dock är en rekonstruktionist.

I samma konversation sa Mbuvi att den diversifierade judiska gemenskapen i USA bör återspeglas i utbildningen till rabbin.

Hon betonade att hennes egen vision för rabbinutbildningen är att ”den ska förmå eleverna att visualisera, förkroppsliga samt skapa nya möjligheter för hela världen att rota dem i den judiska traditionen och lära dem engagera andra i denna traditions alla uttryck och sociala miljöer, vilka olika människor tillför den judiska gemenskapen av idag”.

Den 44-åriga forskaren är en fakultetsmedlem vid High Point University i North Carolina, där hon medverkat till att skapa en grundutbildning i Judiska studier.

Mbuvi har en doktorsexamen i religion från Duke University och 2016 skrev hon en bok med titeln Tillhörande i tillblivelsen: bibliska Israel och identitetsskapandets politik.

I hennes onlinebiografi står att läsa att hon ”växte upp judiskt i den svarta kyrkan”.

Rekonstruktioniströrelsen, som alltså sägs sträva efter att ”anpassa den judiska läran till det moderna samhället”, brukar hållas för att vara den minsta och ”mest progressiva” av de fyra stora strömningarna inom USA:s judenhet: Rekonstruktionism, Reformism, Konservatism samt Ortodoxism.

Ambassadören för Raslig Diversifiering, Jämlikhet och Inkludering är också svart
Mbuvi är den andra svarta juden som rörelsen anställt i en prominent position de senaste månaderna.

I januari tillträdde rabbinen Sandra Lawson, som hade verkat som en så kallad Hillelrabbin vid Elon University – också i North Carolina, positionen som rörelsens första Ambassadör för Raslig Diversifiering, Jämlikhet och Inkludering.

Lawson berättade i veckan för den judiska webbtidningen Forward att Mbuvi hade stått ut i horderna av sökande till ledarpositionen. Hon sa vidare:

Det faktum att den bästa kandidaten även råkar vara en färgad jude visar att detta är den riktning som den judiska gemenskapen ska vandra i…..Det kommer finnas otroligt begåvade människor i den judiska gemenskapen – som inte är vita!


  • Publicerad:
    2021-06-20 11:20