1984. När en stor amerikansk tidning censurerar en insändare om ”transor” inom damidrott och ber om ursäkt för de ”kränkande” orden ”man/manlig” – får man det hett om öronen.

Genrebild. Foto: SoQ, (CC BY-SA 2.0).

USA Today anklagas för att kapitulera inför ”woke-mobben” sedan man raderat orden ”man/manlig” från en insändare där det argumenteras mot att låta ”transpersoner” tävla inom damidrotten. ”Rättelsen” ska ha gjorts helt utan författarens samtycke.

Tidningen publicerade förra veckan en artikel skriven av Chelsea Mitchell, en av fyra kvinnliga high school-idrottare som förra året förgäves lämnade in en stämningsansökan mot Connecticuts beslut att låta biologiska män tävla inom damidrotten.

Mästarlöperskan skriver i insändaren att hon berövats åtskilliga titlar och utmärkelser därför att hon tvingats tävla mot idrottsmän med ”en enorm fysisk fördel: en manlig kropp”.

Hon beskriver vidare ”den förkrossande” känslan av att förlora mot ”manliga löpare” och förklarar hur sådana erfarenheter fått henne att uppleva sin egen kropp som ”inte god nog” till att övervinna sina ”transmedtävlares fysiologiska fördelar”.

Hon noterar att i Connecticut har två transidrottare, som började tävla med damer 2017, på tre år tagit hem femton delstatsmästerskapstitlar. Bara året 2016 var det nio olika kvinnor som vann samma titlar.

Men ansvariga tjänstemän i Connecticut är ”fast beslutna att ignorera” orsaken till att de två löparna åtnjutit sådan framgång, menar Mitchell.

Hon skriver:

Män har enoma fysiska fördelar. Deras kroppar är helt enkelt genomsnittligt större och starkare än kvinnliga kroppar. Det är fullkomligt uppenbart för varje kvinna som hänger med.

Löperskan avslutar insändaren med att lova fortsätta kämpa för ”alla damidrottare”, och fastslår att hon och hennes ”medkärande” kommer att överklaga avslaget på deras stämningsansökan.

Mitchells användning av orden ”man/manlig” för att beskriva sina manliga ”transmedtävlare” uppges ha uppfattats som ”djupt kränkande” av ”ett stort antal” läsare – vilka ”då vände sin vrede” mot tidningen.

Sju dagar efter publiceringen rensades så alla förekomster av ”man/manlig” bort från texten och ersattes med orden ”translöpare/trans-”.

Ja, ord betecknande ”person av manligt biologiskt kön” är kränkande!
I en ”Redaktörens anmärkning” förklarar tidningen att insändaren har uppdaterats för att ”återspegla USA:s standard av idag och dess stilriktlinjer. Anmärkningen slutar:

Vi ber om ursäkt för det kränkande språk som användes.

I en rad inlägg på Twitter anklagar Mitchells advokat Chistiana Holcomb tidningen och medieföretaget för att egenmäktigt ha ändrat Mitchells ord. Detta har man, förklarar Holcomb i ett inlägg, gjort ”efter att ha vikit sig för wokehets-mobben

Hon fortsätter:

USA Today bröt mot sina egna principer för att blidka mobben. Denna skamlösa censur skadar den tillit vi sätter till medier om att de återger den offentliga debatten på ett ärligt sätt.

Nu har insändaren publicerats i ocensurerat skick av Alliance Defending Freedom, den ideella konservativa juridikgrupp som representerar Mitchell.

Ersätt ”man” med ”icke-födande person”
Sociala medier översvämmas av kommentarer som uttrycker avsky för den ”orwellianska rättningen” av Mitchells text. En användare föreslår sarkastiskt att USA Today borde ha ersatt ”man” med den mer inkluderande termen ”icke-födande person”.

https://twitter.com/YerboutiSheik/status/1397739712211730441

Debatten om ”transors” tävlande inom damidrott har lett till ett stort antal rättegångar och rättsliga tvister.

Tidigare har Arkansas och Alabama antagit lagar som förbjuder ”transor” att delta i damidrott.

Liknande lagförslag har lagts fram i North- och South Dakota, men har där blivit nedröstade.


  • Publicerad:
    2021-05-27 22:00