USA. Den amerikanska kongressen kunde inte enas om den offentliga budgeten. Nu tvingas man stänga ner stora delar av den offentliga sektorn eftersom man inte kan få fram pengar.

Obama_budget

Efter att den amerikanska kongressen inte kunnat enas i ett budgetförslag stängs nu nästan en miljon anställda inom den offentliga sektorn ut från sina jobb. Andra tvingas dock jobba utan lön för att kunna bibehålla de viktigaste samhällsfunktionerna.

En stor del av konflikten som tvingat fram stängningen av statliga funktioner är Demokraternas allmänna sjukförsäkring kallad ”Obamacare”. Det är Republikanerna som inte vill finansiera sjukförsäkringen och därmed lämnat budgeten i obalans.

Vad för konsekvenser nedstängningen av den offentliga sektorn kommer få är svårt att förutspå, men experter menar att om man inte finner en lösning inom de närmaste dagarna kan följderna bli katastrofala. USA har tidigare, mellan december 1996 och januari 1997, tvingats till en nedstängning. Notan slutade då på två miljarder dollar i extra utgifter.

Källa:
US govt shuts down for 1st time in 17 years as budget talks fail


  • Publicerad:
    2013-10-01 17:40