SIONISM. Talesmannen för USA:s utrikesdepartement predikade frihet från förtryck för alla journalister, såvida de inte är palestinier och förtryckaren är Israel.

Torsdagen 3 maj var UNESCO:s världsdag för pressfrihet. Med anledning av det predikade talesmannen för USA:s utrikesdepartement, Heather Nauert, om frihet från förtryck för alla journalister — såvida de inte är palestinier och förtryckaren är terrorstaten Israel.

Nauert började sin torsdagsgenomgång med att hylla utrikesdepartementets press-pool och att ansvar ska utkrävas för det ”uppenbara lönnmordet” på en BBC-journalist i Afghanistan i måndags; en av de nio personer som dödades i attacken. Sedan fördömde hon på ett översvallande sätt de många övergrepp som begås mot journalisternas rättigheter över hela världen. Bland förövarna listade hon Myanmar, Egypten, Turkiet, Tanzania, Kambodja, Filippinerna, Malta, Mexiko, och naturligtvis fiendeländerna Kina och Ryssland.

Alla dessa länder skällde Nauert ut för deras ”repressiva regeringar” som förtrycker, griper och direkt mördar oönskade journalister.

När Nauert var klar med sitt öppningstal, som inkluderade gratulationer till en av de närvarade journalisterna eftersom hon nyss hade befordrats, och en annan journalists tjusiga klädval, övergick hon till andra ämnen. En annan journalist fick dock tillbaka henne på spåret om mord på journalister.

— Ska du också fördöma de nyligen utförda morden på de palestinska journalisterna på Gazaremsan?

Nauert svarade att alldeles för många journalister dör världen över och Utrikesdepartementet kan inte nämna dem allihop. Hon sade att USA naturligtvis blir ”bedrövade över förlusten av liv” men ”Israel har rätt att försvara sig”.

Israel har nu ”försvarat sig” mot palestinska protester längs Gazas gräns i en månads tid, vilket även har innefattat maskingevärseld som har dödat 45 obeväpnade demonstranter av vilka två var journalister, och skadat uppemot 6 000 andra människor, vissa med allvarliga handikapp för livet.

När Nauert pressades hårdare, hävdade hon att hon inte hade någon ”detaljerad information” om att några journalister skulle ha dödats eller skadats av den israeliska armén. Till slut sa hon åt press-poolen att istället gå och fråga den israeliska regeringen.

Nauerts hållning visar att den judiska staten, uppenbarligen som enda land, har rätt att ”försvara sig” med dödligt våld mot vad som helst, inklusive journalister.

Källor:
State Dept condemns journalist killings, except ones by Israeli soldiers
Heather Nauert Hosts Press briefing at Department of State May 3, 2018 (YouTube)


  • Publicerad:
    2018-05-05 11:20