FRANKRIKE. I helgens franska regionalval spås president Macrons parti göra ett dåligt resultat.

Under denna och nästkommande helg kommer regionalvalen i Frankrike hållas. Som vanligt i Frankrike hålls två valomgångar, där kandidater med lägre väljarstöd slås ut i den första omgången.

Enligt opinionsundersökningar som genomförts inför valet väntar ett dåligt valresultat den sittande presidenten Emmanuel Macrons liberala koalition, som i parlamentsvalet 2017 kammade hem cirka 32 procent av rösterna.

I regionalvalen är det enligt den senaste nationella undersökningen bara 13 procent som säger sig vilja rösta på Macron, även om man kan sägas gå framåt eftersom Macrons parti inte existerade år 2015, då de senaste regionalvalen hölls.

Istället verkar en majoritet av väljarna vilja rösta på partierna Republikanerna och Nationell samling, som enligt nämnda undersökning har 27 respektive 26 procent av väljarna i ryggen.

Av de väljare som återstår uppger 11 procentenheter att man tänkter rösta på den allians som det decimerade franska socialistpartiet PS ingått med kommunistpartiet PCF, och 12 procent på miljöpartiet EELV. Värt att nämna är även att vänsterrörelsen LFI verkar kamma hem 6 procent av rösterna.


  • Publicerad:
    2021-06-17 15:30