Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Utdragen rånmisshandel vid Emporia i Malmö

Av Tobias Lindberg, 2018-10-06
informationskriget@protonmail.com

MÅNGKULTUREN. På ett utdraget och tortyrliknande sätt rånades och misshandlades två svenska pojkar vid gallerian Emporia i Malmö. Gärningsmännen var rasfrämlingar som stolt filmade sina brott. Nordfront har åtalet, namnen och bilderna.

I förrgår rapporterade Nordfront om hur två unga rasfrämlingar den 23 juli 2018 hade misshandlat och rånat två svenska tonårspojkar i närheten av gallerian Emporia i Malmö. Idag har redaktionen fått mer information om fallet.

Kort sammanfattat så hade två rasfrämlingar, 15 och 14 år gamla, genom hotfullt uppträdande och eventuellt även med direkta hot fått två 14-åriga svenska pojkar att följa med dem till några olika undanskymda platser samt till en bankomat och en butik. På de undanskymda platserna misshandlades och förnedrades de svenskarna tonåringarna och i butiken och vid bankomaten tvingades de köpa saker och hämta ut pengar till rasfrämlingarna. Delar av den utdragna misshandeln och förnedringen som pågick i nästan två timmar filmades av rasfrämlingarna.

Under merparten av allt som skedde fanns en 16-årig svensk flicka som var vän med en av rasfrämlingarna närvarande. Hon hade visserligen vid flera tillfällen försökt få rasfrämlingarna att sluta att slå de svenskarna tonåringarna samt försökt få dem att inte gå så hårt åt dem, men hon gjorde ingenting för att verkligen stoppa misshandeln genom att till exempel kontakta polisen eller någon annan för att berätta om vad som pågick. Inte heller anmälde hon i efterhand vad som hade skett. I förundersökningen framkommer det dessutom att hon månaderna innan misshandeln vid Emporia hade fått sammanlagt sju filmklipp skickade till sig av den äldre rasfrämlingen där han hade filmat när han misshandlade olika svenska ungdomar. Trots allt detta fortsätter hon alltså att umgås med honom och det var hon som hade ringt honom dagen för denna misshandel för att hon ville umgås med honom.

Den vid tiden för rånmisshandeln 15-årige rasfrämlingen som nu åtalas heter Hassanain Sadoun (20020803-5576) och det var han som var den mest drivande av de båda. Han är svensk medborgare och verkar ha bott i Sverige under rätt lång. Idag bor han tillsammans med sin familj på Högalidsgatan 3 i Osby.

Hassanain Sadoun. Klicka för större bild.

Den vid brottstillfället 14-årige rasfrämlingen heter Joakim Jendinger. Eftersom han var under 15 år vid tiden för brottet så blir han inte åtalad och nästan ingenting nämns om honom i förundersökningen. Av namn och utseende kan man dock gissa att han är rasblandad. Kanske att han är halvsvensk.

Joakim Jendinger. Klicka för större bild.

Den 16-åriga flickan som var med heter Frida Karlsson (20011009-6302) och hon verkar vara etnisk svensk. Hon bor på Holmö 1605 i Osby och hennes båda föräldrar har svenska namn.

Frida Karlsson. Klicka för större bild.

I förundersökningen sammanfattar de utredande poliserna skeendet så här:

Det hela börjar inne på Emporia. Målsägandena är vid toaletterna på plan 2 när Lukas lägger märke till att två killar kollar konstigt på dem. När de är klara vid toaletterna bestämmer de sig för att gå därifrån men innan de hinner ut från Emporia kommer en av killarna och lägger sina armar runt de båda målsägandena och säger till dem att de ska följa med annars blir de knivhuggna.

De två gärningsmännen samt en tjej som de känner följer med ut från Emporia och går bort till P-huset Hyllie. Gärningsmännen frågar Lukas och Dante hur mycket pengar de har, vilka mobiltelefoner de har och om de har mycket märkeskläder. Inne i P-huset tvingar gärningsmännen Lukas och Dante att gå ned på knä och kyssa deras skor. När de gör det så sparkar gärningsmännen dem i ansiktet. Lukas och Dante får motta flera sparkar och slag mot huvudet och blir av med sina mobiltelefoner. Den ena gärningsmannen tar även Lukas mörkblåa Ralph Lauren-keps med guldigt Ralph Lauren märke.

Lukas och Dante tvingas sedan vidare ut ur P-huset och går bort mot Lindeborg. Ibland är de fasthållna av gärningsmännen och ibland tvingas de gå framför dem. Under hela händelseförloppet så hotar de flera gånger med att knivhugga och döda dem. Hela händelseförloppet tog ca 3 timmar totalt.

När de kommer fram till ICA Nära Lindeborg så upptäcker gärningsmännen att det finns en bankomat där. De tvingar då målsäganden att plocka ut pengar från sina bankkonton. En av gärningsmännen följer med en och den andra håller utkik utanför. Sedan tvingar de dem att gå in i affären för att köpa dricka till dem. Då de sedan tidigare har tagit målsägandenas telefoner så SMSar de till Lukas mamma med hans mobil för att försöka få henne att swisha mer pengar till Lukas.

Efter ICA så tvingas de med till ett dagis i närheten. Där bryter gärningsmännen av benen från några utemöbler och använder benen för att slå, framför allt, Lukas. Dante tvingas sitta och titta på under tiden och vid ett tillfälle försöker en av gärningsmännen tända eld på Dantes hår. Vid dagiset blir de även spottade på och gärningsmännen filmar under tiden som misshandeln sker. Vid et tillfälle ringer Dantes mamma till honom och då tvingar de honom att svara med högtalaren igång så att de kan höra allt som sägs.

Gärningsmännen får sedan syn på en man som de tror filmar dem. De avbryter därför och lämnar platsen men innan de går så säger de till Lukas och Dante att de inte får lämna platsen eller kontakta någon inom 15 minuter. Om de gör det ska de ringa alla de känner och skjuta dem. En av gärningsmännen ringer ett samtal till en kompis som han säger bor i närheten och kan se om Lukas och Dante lämnar platsen innan 15 minuter har gått. De tar sedan Dantes telefon, som de inte ville ha, och kastar iväg den runt ett hörn så att de inte ska kunna hämta den direkt. Lukas och Dante som är livrädda vid det här laget står kvar i 15 minuter. De fotade även deras ID-kort och loggade in på Snapchat på Dantes telefon. De tvingade sedan Dante att logga in på sitt konto för att han inte skulle kunna se deras användarnamn.

Tjejen har varit med under hela händelseförloppet. Hon har inte deltagit aktivt men har vid något tillfälle sagt att de räcker när de två killarna har sparkat och slagit målsägandena. När de var vid dagiset så ska hon ha sagt något i stil med ”vi har varit i den här situationen förr, han är sån som måste få slå folk för att må bra och jag stöttar honom i det”.

Målsägandena kunde under tiden uppfatta att en av killarna hette eller kallade sig för Abdullah. De pratade om att ta tåget mot Ystad och att minst en av dem inte var från Malmö. Tjejen pratade skånska men iallafall en av killarna pratade inte skånska. De diskuterade att ta tåget vid 17:30 samt vid 18:30 men gjorde inte det. Om tiderna stämmer kan de ha tagit ett tåg från Hyllie som avgått ca 19:30.

Här nedanför finns bilder av när Sadoun och Jendinger för de två svenska tonårspojkarna från plats till plats. Med följer även den svenska flickan. Alla bilder blir större om man klickar på dem.

I förundersökningen berättar en polis att det var först när han tog i lite med hårdhandskarna som den då 15-årige Sadoun lade av med sin kaxiga attityd.

På plats började jag med att fråga den mindre killen om hans identitet. Han kunde inte sitt personnummer och var överlag väldigt ovillig att hjälpa till med hans identifiering. Det enda han berättade var att han bodde i Skurup. Under gårdagens rån hade någon av gärningsmännen nämnt att han skulle ta tåget mot Ystad. Skurup ligger på sträckan Malmö-Ystad. Killen identifierades sedan som Joakim.

Efter det talade jag med den lite större killen. Han var otroligt arrogant och vägrade att uppge något gällande sin identitet. Det enda han sade var att han bodde i Osby. På väg ut till radiobilen krängde han lite med kroppen varpå jag kopplade ett skulderlås. Han blev då genast mer sammarbetsvillig och talför och uppgav att han heter Hassanain och bor på Högalidsgatan 3. Hassanain berättade sedan att han var i Malmö för att shoppa med kompisen som också blev gripen.

[…]

I samband med avrapporteringen gick vi igenom de gripnas telefoner, som är i beslag. I Joakims fanns en rad filmer som visade gårdagens övergrepp men även andra från andra tillfällen. Huvudförövaren i filmerna syns inte men rösten tillhör utan tvekan Hassanain.

När Sadoun å andra sidan var ensam med sådana som inte försvarar sig och/eller är svagare än han själv så agerade han istället på det här sättet. Bilderna här nedanför är från Sadouns Snapchat och de blir större om man klickar på dem.

Så här svarar Karlsson på polisens fråga om varför hon inte anmälde rånet och misshandeln i efterhand.

Vad var anledningen till att du inte ringde polisen efteråt?

Det var samma där, hade Hassanain fått reda på vad jag gjort hade han skickat folk på mig. Han säger att han inte slår på tjejer, men då hade han skickat tjejer från Näs på mig. Han sade inte det men det var underförstått. Det är väldigt välkänt vad händer om man golar. De brukar säga vad som hänt deras polare när de golat.

När polisen frågar om filmklippen svarar hon så här.

Vi har uppgift att du varit på fest och visat upp filmen från misshandeln?

Jag var på fest och då hörde jag att en killes lillebrors kompis blivit misshandlad. Jag berättade då att jag var med och berättade om hela händelsen och att jag hade film på det. De på festen var rädda att Hassanain och Joakim inte skulle bli dömda. Då berättade jag att deras ansikte fanns på misshandelsfilmen, och jag visade filmen. Filmen finns på Hassanains privata Instagram

Har du också filmen?

Nej det har jag inte.

Hur kom du ut på hans privata Instagram?

Jag följer ju det

Hur många filmer är det?

Jag kan kolla på min mobil på hans Instagram. (Frida kollar i sin mobil). Det är två videor som är upplagda på hans Instagram

Brukar Hassanain filma misshandlar?

Ja det har hänt vid andra tillfällen också. Jag har sett andra videos på hans Instagramn när han filmar liknande saker.

Har du varit med vid något annat tillfälle?

Nej det har jag inte, jag har bara sett videosarna han har lagt ut. Det är videos på olika människor.

Hur många misshandlar rör det sig om?

I alla fall fem stycken.

Känner du någon av de som blivit misshandlade?

Nej.

Vet du vart det är?

Jag vet att vissa har skett i Kristianstad i Näsby. Han är där mest med människor som gör sådana saker.

Vet du något annat ställe det skett misshandlar på?

Nej inte direkt.

Finns de videona kvar på hans Instagram?

Dessa fanns ju kvar, jag kan kolla om de andra finns kvar. (Frida kollar på Instagram). Det finns 4-5 videos på Hassanains Instagram, hans privata och inte den vanliga. Det är på den privata han har videos där han misshandlar människor. De som följer får titta, han väljer vem som följer. Det finns en misshandel som är taggad i Näsby. Sen är den video till när han misshandlar samma kille. Sen är där en video till när han misshandlar en kille och ger honom en lätt box, han hotar honom först. Det är vid vattentornet i Osby.

Källa:
Malmö TR 6706-18 Aktbil 23


  • Publicerad:
    2018-10-06 08:00