INRIKES. Vänsteraktivister anordnade nyligen en bluffmanifestation i syfte att övertala Solna kommun att ge lyxmigranter förtur i bostadskön. Samtidigt växer i det tysta, gruppen svenska, äldre hemlösa.

Nyligen genomfördes en bluffmanifestation i Solna där lyxmigranter poserade framför tomma tält, i syfte att sätta press på kommunen gällande bostadsfrågan.

Manifestationen anordnades av vänsteraktivister, vilket även media tycks ha känt till men valde att blunda för. Tvärtom förmedlades, helt okritiskt, lyxmigranternas snyfthistorier och krav på tidsobegränsade förturer till lägenheter.

Samtidigt visar en rapport från Socialstyrelsen att Sverige under förra året hade 10 121 hemlösa svenskar över 50 år.

Charlotta Fondén är utredare på Socialstyrelsen:

— Det vi ser nu är att gruppen som enbart har behov av boende har ökat, var femte person i hemlöshetskartläggningen uppges inte ha behov av annat än ett boende. Det reflekterar boendesituationen i landet. Det handlar om personer som aldrig någonsin kommit in på bostadsmarknaden eller personer som har vart inne men blivit avhysta (vräkta) av olika anledningar och inte kommit tillbaka in på bostadsmarknaden, säger hon till gratistidningen Metro.

Utsattheten är stor bland de boende. Risken att bli rånad och misshandlad är exempelvis överhängande.

Adolf Arbelius, 61 år, är en av dem som råkat illa ut. Han blev hemlös på grund av arbetslöshet efter en stroke. Han berättar för Metro om en misshandel:

— De hoppade på mig, rånade mig på mediciner jag fått mot mina nerver efter stroken. Det är receptbelagda som läkaren skrivit ut och de är narkotikaklassade.

Gärningsmännen dömdes senare till fängelse i två år och fyra månader, samt skadestånd. Tack vare dessa pengar hoppas nu Adolf kunna återställa tandraden i överkäken, som i princip är helt obefintlig efter överfallet.

Adolfs nuvarande ”hem” sedan två år tillbaka är taket till ett båthus. Där sover han i en sovsäck:

— Det värsta är ju att det är kallt, inuti båthuset också. Men det är ändå fast mark, det är bra, säger han.

Källor:
Över 10 000 äldre är hemlösa – Adolf, 61: ”Det värsta är att det är kallt”
UPPGIFTER: Media kände hela tiden till att tältlägret i Solna var en bluff


  • Publicerad:
    2018-11-16 18:50