UTRIKES. Sju utlänningar, däribland fem amerikanska medborgare, har gripits i Haiti med ett stort antal vapen. De utreds för angrepp mot demonstranter som kräver presidentens avgång.

Foto: Southfront

Sju utlänningar, bland annat fem amerikaner och en serb samt en person med haitiskt medborgarskap, har gripits i Haiti med en stor vapenarsenal, drönare och satellitkommunikation. De misstänks för konspiration mot staten, och mer konkret, angrepp mot demonstranterna som kräver presidentens avgång.

Haiti har varit utsatt för stora och genomgripande demonstrationer under de senaste månaderna, med krav om att presidenten Jovenel Moïse, som det flesta anser är styrd av USA, ska avgå. Protesterna i landet mot skyhög inflation och korruption har pågått sedan den 7 februari och flera ex-ministrar och höga tjänstemän har pekats ut som misstänkta för att ha förskingrat pengar från det venezuelanska oljeprogrammet Petrocaribe. Under demonstrationerna ska även amerikanska flaggor ha eldats upp.

De sju gripna är troligtvis legosoldater som arbetar tillsammans med presidentens egna livgarde, USPGN, och på de flesta av dem kan man genom en enkel sökning på internet se att de har militär bakgrund.

Det finns tre teorier om vad som har hänt: antingen är männen anlitade av Moïse själv (efter tips från utländska säkerhetstjänster), utan att säkerhetsapparaten kring presidenten har haft kunskap om detta eller så är det delar av polisstyrkan som sympatiserar med demonstranterna eller så är legosoldaterna skickade av en främmande makt. Kanada är inne i landet, bland annat för upplärning av polisstyrkorna och har en mindre ärofull historia med exempelvis stödet för statskuppen år 2004.

Källor:
US Citizens Arrested As Part Of Suspected Mercenary Group Hired To Quell Protests In Haiti
Utenlandske leiesoldater arrestert i Haiti


  • Publicerad:
    2019-02-21 22:05