ENGLAND. Minst 1400 barn ska under en 16-års period ha blivit sexuellt utnyttjade i staden Rotherham. Flera personer ska ha vetat om övergreppen, men av rädsla för rasistanklagelser har de valt att inte ingripa.

main-child-abuse-460x305

Informationen presenterades i en rapport skriven av professor Alexis Jay i tisdags. Det rör sig om minst 1400 barn, vissa så unga som 11 år, som har blivit sexuellt utnyttjade och misshandlade. Flera av barnen ska även ha blivit omkringkörda i England för att bli utnyttjade igen.

Anledningen till att rapporten skrevs var på grund av ett flertal anklagelser om olika övergrepp mot barn som kommit fram, men som ingen gått vidare med. Enligt professorn ska flera kommunalt anställda i en intervju berättat om att de medvetet låtit bli att agera mot anklagelserna av rädsla för att bli stämplade som rasister. I rapporten framkommer det även att flera av gärningsmännen beskrivs som pakistanier. Flera av de kommunalt anställda ska ha fått instruktioner om att bortse från gärningsmännens etnicitet.

Enligt Jay ska även skolpersonalen ha varit rädda för att gå vidare med anklagelserna, då dessa kanske kunde ge näring till ”rasistiska vinklingar”. Det kunde i sin tur även ge näring till de politiska grupperingarna som ”hotar sammanhållningen i samhället”. Detta eftersom gärningsmännen beskrevs som pakistanier och offren oftast var vita flickor.

alexisjay

Alexis Jay

Professor Jay säger att de övergrepp som beskrivs i rapporten är mycket allvarliga. Bland annat har barnen blivit hotade med vapen, dränkta i bensin och sedan hotade med att sättas eld på, blivit tvingade att titta på brutala våldtäkter och sedan hotade med att behöva vara med om vad de nyss sett och så vidare. Ibland ska offren ha blivit hämtade med taxi eller limousin efter skolans slut, för att sedan utnyttjas.

I rapporten konstateras att antalet 1400, är en ”försiktig uppskattning” av antalet utnyttjade barn under perioden 1997-2013. ”Våra beräkningar är försiktiga”, säger Jay.

Rotherham-011

Rotherham

Under 2010 blev fem pakistanska män fängslade för sexuella övergrepp på unga flickor, och det var just dessa gripanden som låg till grunden för tisdagens rapport. De fem fångarna var: Zafran Ramzan, Umar Razaw, Adil Hussain, Mohsin Khan och Razwan Razaq.

Rapporten kallar systemets behandling och vård av offren för ett ”kollektivt misslyckande” och vidare att går att läsa ”Ledande befattningshavare har underskattat omfattningen av vad som hänt, och polisen i South Yorkshire har underlåtit att prioritera händelserna.”

På en presskonferens i tisdags sa stadens högsta tjänsteman, Martin Kimber, att ingen kommunal personal kommer att mista sina jobb. Inte heller kommer detta att få några disciplinära följder för tjänstemän eller chefer.

Ursprungligen publicerat på Nordfront.net.

Källor:
Rotherham child abuse scandal
Sjokkrapport: Minst 1400 barn utsatt for overgrep i engelsk by
1400 barn misbrukt i engelsk by


  • Publicerad:
    2014-08-27 22:00