NATO Sannfinländarna är nu för ett Natomedlemskap. Statsministern uppmanar socialdemokraterna att omvärdera sina ställningstaganden.

Det konservativa partiet Sannfinländarna, som tidigare har varit kritiska till Natomedlemskap, meddelade i torsdags att partiet har ändrat sig.

Detta meddelade ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, Ville Tavio på en presskonferens efter att partiet hade hållit en omröstning. 29 ledamöter röstade för, tre röstade emot, fyra röstade blankt och två var frånvarande.

Tavio bedyrade att Finland är en västerländsk demokrati som redan samarbetar med Nato, och poängterade att ”säkerhetsgarantier vore bra”.

Riksdagsgruppens beslut utgör dock inte hela partiet ställningstagande, säger partiledaren Riikka Purra. Detta ska fastställas i slutet av april när partifullmäktige sammanträder.

Sanna Marin: "Måste omvärdera snabbt"

Även finska Socialdemokraterna hade sammanträde i helgen. Partiledaren och statsministern Sanna Marin uppmanade partimedlemmarna under ett tal att ”omvärdera sina ställningstaganden snabbt”.

Partiet har ännu inte tagit en officiell ställning i frågan, och inte heller Marin. Men under partimötet anser hon att det är dags att man slutligen gör så.

— Dörrarna till Nato är nu öppna och Finland bör fatta beslut om en ansökan under våren. Beslutet måste fattas med omsorg – bägge alternativen har konsekvenser, sa Marin.

Det återstår att se hur Socialdemokraterna ställer sig i Nato-frågan.