Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Utredare vill införa obligatorisk förskola från 5 år – för att integrera främlingar

Av Redaktionen, 2020-11-23
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Regeringens utredare föreslår krafttag mot föräldrar som inte placerar sina barn i förskola tidigt. Bland annat föreslår man ”uppsökande verksamhet”, direktinskrivning och obligatorisk förskola från 5 års ålder.

Sök upp barn som inte är inskrivna i förskola tidigt och inför obligatorisk förskola från 5 års ålder. Detta föreslår regeringens utredare som anser att det är problematiskt att så många föräldrar inte sätter sina barn i förskolan för än de fyllt 6 år.

— I dag inträder skolplikten vid 6 års ålder. Vi menar att den ska vara från 5 års ålder, men att den ligger i förskolan och utifrån förskolans läroplan, säger utredaren Lotta Edholm till TT.

Framförallt är det invandrarbarn som man vill kunna integrera ännu tidigare. Bland de cirka 22 000 barn mellan 3 och 5 år som identifierats ståendes utanför den kommunala förskoleutbildningen är ungefär hälften nämligen av utländsk härkomst.

Man har också noterat att det är vanligare att barn under 6 år går förskola ifall båda föräldrarna jobbar heltid. Men enligt Edholm är det inte dessa som behöver förskolan mest.

— De barn som är i behov av förskolan allra mest finns där i lägst utsträckning, säger Edholm.

Familjer där modern inte arbetar anklagas för att stå för ”traditionella könsroller” och det är alltså dessa som Edholm menar behöver förskolan.

— I en del kulturer är det självklart att mamman ska vara hemma med de små barnen. Exempelvis forskning från Norge visar detta, säger hon.

Riksdagskvinnan Anna Wallentheim (S) lämnade tidigare i år in en motion om att införa obligatorisk förskola från två års ålder. Hon motiverade det med att det skulle hjälpa barnen att ”frigöra sig” från ”klass, kön och familjebakgrund”.


  • Publicerad:
    2020-11-23 15:20