INRIKES. Tidigare i höst inleddes en förundersökning om misstänkt krigsbrott mot en svensk som ska ha deltagit i strider i Ukraina. Nu läggs dock utredningen ned i brist på bevis.

Starten på oroligheterna i Ukraina som skulle leda till att judar grep makten i landet och starten på ett inbördeskrig mot separatister i öst.

Starten på oroligheterna i Ukraina som skulle leda till att judar grep makten i landet och starten på ett inbördeskrig mot separatister i öst.

Det misstänkta brottet ska ha begåtts i Ukraina under 2014 av en “svenskbaserad person”. Tora Holst vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, som ledde förundersökningen, ville i augusti inte ge några detaljer då tidningen Fria Tider ville ha en kommentar utan man bad dem återkomma om några månader då förundersökningen kommit längre.

Men nu har alltså förundersökningen lagts ned. Holst säger i en kommentar till Fria Tider att:

— Vi hade en anmälan och vi gjorde vissa åtgärder och fann att vi inte kunde komma längre. Det var helt enkelt inte försvarligt att bedriva förundersökningen i det läget.

Inte heller nu vill hon ge några detaljer, trots att förundersökningen lagts ned, eftersom det kan vara “för utpekande”.

Exakt hur många svenskar som rest till Ukraina för att bistå regimen är oklart, men i november förra året gick Säpo ut i media med att det gäller uppemot 30 individer. Av dessa menar man att mellan fem och tio deltar i strider och ytterligare fem sysslar med propaganda.

Källor:

Krigsbrottsutredning mot Ukraina-svensk nedlagd
Säpo: 30 svenskar kämpar mot Ryssland i Ukraina


  • Publicerad:
    2015-12-28 18:30