MELLANÖSTERN Iran och Iraks gemensamma utredningar om det amerikanska mordet på den iranske hjältegeneralen Qassem Soleimani är snart klar. De två länderna förväntar sig att man kan väcka åtal mot inblandade personer inom kort.

Det var i januari 2020 som den iranske generalen Qassem Soleimani, högste befälhavare för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, lönnmördades i en amerikansk terrorattack efter order av president Donald Trump.

Soleimani var inte bara en nationalhjälte i Iran utan en slags ”rockstjärna” bland antisionistiska krafter i Mellanöstern och en av de viktigaste militära befälhavarna för besegrande av Islamiska staten, men också avgörande för Irans växande inflytande i sitt närområde.

Enligt den iranska nyhetsbyrån IRNA håller utredningarna kring hjältegeneralens martyrdöd på att slutföras. Dels rör det sig om en iransk brottsutredning, men också en irakisk – eftersom Soleimani mördades i Irak. Dessutom har det gjorts en gemensam utredning som ska överlämnas till en internationell brottsdomstol.

Under en pressträff talade Irans vice chefsjurist Kazem Gharibabadi om fallet och berättade bland annat om hur Iran och Irak samkört sina utredningar. Detta har skett via en gemensam kommission som träffats tre gånger i Teheran och två gånger i Iraks huvudstad Bagdad, där man delat med sig av information och bevis.

Den iranska delen av utredningen är helt färdig, och enligt Gharibabadi kommer den irakiska delen att färdigställas inom kort.

— Vi förväntar oss att irakiska tjänstemän slutför denna dossier så att alla människor involverade i planeringen, utförandet och implementeringen av terrordådet kommer att ställas inför rätt i domstolar så snart som möjligt, sa Gharibabadi under pressträffen.

Exakt hur många personer som kan komma att åtalas framgår dock inte, men Iran har tidigare bett Interpol om hjälp att arrestera 48 misstänkta i fallet, däribland Donald Trump själv.